Galerija i Etno kuća – Ivan Večenaj

Ivan Večenaj rođen je 18.svibnja u selu Gola koje se nalazi između rijeke Drave i mađarske granice u tzv Prekodravlju,u seljačkoj obitelji kao prvo dijete od šestero braće. Od 1954.-svoje prve samostalne izložbe u Koprivnici, izlagao je samostalno i zajednički po čitavom svijetu kao jedan od najznačajnijih predstavnika Hrvatske naivne umjetnosti.

Kroz 60 godina stvaralaštva najviše je slikao slike ulja na staklu koja su specifična za hrvatsku naivu po obrnutoj metodi slikanja.

Mnoge njegove slike nalaze se u privatnim kolekcijama, svjetskim muzejima i galerijama, pa tako i u Vatikanskom muzeju suvremene umjetnosti u Rimu. Izlagao je po cijeloj Hrvatskoj te bivšoj Jugoslaviji, Milanu, Torinu, Parisu, San Franciscu, Floridi, Japanu, Münchenu, Baselu, Monte Carlu, New Yorku, itd.

Etno-kuća Večenaj je rodna kuća eminentnog naivnog slikara Hlebinske škole.

Nalazi se u Prekodravlju, pobliže u selu Gola a u vlasništvu je obitelji Večenaj. Unutar objekta nalazi se više od 700 etnografskih predmeta, a cijela etnografska zbirka, kuća i gospodarski objekti su Zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Tradicijska kuća s okućnicom formirana je tipičnim tradicijskim i gospodarskim zgradama: kuća, dva koša za spremanje kukuruza, “komora” – pomoćna zgrada, bunar sa čigom i pojilištem, štagalj i štala. Zgrade su dio narodnog graditeljstva karakterističnog za okućnicu “dvor” koja je do danas očuvana kao i sve prostorne i arhitektonske vrijednosti iz doba formiranja, s kraja 19. st.

Kuća, štala, štagalj i radionica opremljene su pripadajućim, originalnim tradicijskim predmetima od kojih je velika većina bila u upotrebi na ovome gospodarstvu obitelji Večenaj.

U kući je 1920. rođen Ivan Večenaj, samouki slikar, jedan od predstavnika poznate podravske Hlebinske škole – podravskog naivnog slikarstva, pjesnik, pisac i sakupljač narodnog blaga.

Zbirka etnografskih predmeta slikara Ivana Večenaja i njegova sina Mladena Večenaja, broji 700 predmeta koji se nalaze na mjestu korištenja kao u doba kada je u kući živio poznati slikar sa svojim roditeljima i braćom s početka 20.st.

Galerija Ivan Večenaj je proširena 2007. godine te se sada u reprezentativnom prostoru od 250 m₂ može vidjeti velik broj slika na staklu i platnu, te crteža i akvarela muzejske vrijednosti koje je Ivan Večenaj sačuvao za buduće generacije kao i velik broj fotografija iz svog života. Galerija u svojoj ponudi nudi mogućnost kupnje originalnih slika na ulju, akvarela kao i grafika, reprodukcija i razglednica.

Posjete galeriji individualno ili grupno moguće su svaki dan uz prethodnu najavu na kontakt.

Autor: galerijaivanvecenaj.com

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Sportski turizam za osobe s invaliditetom

Read Next

Na Mljetu održana 7. radionica samoniklog jestivog bilja