Na Mljetu održana 7. radionica samoniklog jestivog bilja

Na Mljetu je uspješno održana vrijedna 7. radionica samoniklog jestivog bilja u organizaciji Galerije Stara skula i JU Nacionalni park Mljet, a pod vodstvom kustosice Gradskog muzeja Korčula Sani Sardelić. Ova radionica posvećena je prerano preminuloj novinarki i urednici Radio Dubrovnika Adriani Tomašić (1960.- 2021.), na čiji su poticaj radionice pokrenute.
Antun Cerovečki, Veliko jezero, Mljet

Radionice prepoznavanja, pobiranja i prikupljanja samoniklih biljaka, poznatih u narodu pod raznim imenima, poput pazija, parapač, gruda, mišanca održavaju se u Goveđarima od 2013. godine, te na poseban način doprinose razumijevanju važnog odnosa čovjeka prema prirodi.

Prostor Nacionalnog parka Mljet čuva dva važna osnova zdravog života u suglasju s prirodom – ekološku čistoću i biološku raznolikost. Očuvani ili neznatno izmijenjeni ekološki sustavi danas su iznimna rijetkost.

Upravo su stoga nacionalni parkovi prvenstveno namijenjeni očuvanju izvornih prirodnih vrijednosti, u kojima čovjek ostvaruje održivi razvoj, sa što je moguće manjim utjecajem na okoliš. Prikupljanje samoniklog jestivog bilja iz neposrednog okružja, ekološki čistih polja i maslinika, i potom spravljanje jela za sve polaznike i polaznice radionice doživljaj je koji se pamti i u kojemu se uživa.

Iskustva s radionice kustosica Sani Sardelić uvrstila je u više istraživačkih tekstova i izlaganja na skupovima kojima je u fokusu povijest prehrane, promatrajući prikupljanje samoniklog jestivog bilja na našim otocima i kao temu etnobotanike. Nacionalni park Mljet nudi iznimne mogućnosti za edukaciju te kao istraživački centar unutar kojega ljudi mogu stjecati znanja i vještine nužne za oporavak i poboljšanje našeg ukupnog odnosa prema očuvanju okoliša.  

Autor: np-mljet.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Galerija i Etno kuća – Ivan Večenaj

Read Next

DPA MEDIA CHALLENGE – Drone Pilot Academy