Sportski turizam za osobe s invaliditetom

Uz nautički turizam koji zadnjih godina sve intenzivnije privlači osobe s invaliditetom i pruža im mogućnost uživanja u morskim prostranstvima na plovilima uz zvuk vjetra (pozitivan primjer su ACY marine sa svojom prilagođenom ponudom), hrvatski ronilački turizam svojom ponudom u određenim ronilačkim centrima također je prilagođen osobama s invaliditetom.

Najkvalitetniji je primjer Ronilački klub Geronimo (www.rkgeronimo.hr) koji aktivno radi na svojim prilagođenim programima i svojim djelovanjem briše barijeru između osoba s invaliditetom i onih bez invaliditeta. U Geronimu podučavaju ljude da lebde i uživaju u morskim prostranstvima bez ograničenja i razlika koje inače postoje.

Hrvatska se ponosi i prvom ženom s ozljedom kralježničke moždine koja roni i poznaje sve tajne i ljepote dubina hrvatske obale, Tatjanom Varga koja će rado putem udruge u kojoj djeluje (www.hupt.hr) savjetovati o destinacijama i senzibilizirati sve zainteresirane za ronilački sport.


Plivanje i rekreaciju u moru osoba s invaliditetom putem tradicionalnih maratona promoviraju mnogi hrvatski gradovi na obali, što je turistima posebno zanimljivo.

Pozitivan primjer je i skijaški klub za osobe s invaliditetom „Sljeme” (www.skoisljeme.hr). OSI mogu u Hrvatskoj zaigrati i košarku u prilagođenim dvoranama, a važno je napomenuti da se posebna pažnja pridaje tenisu.
Tenis u kolicima jedan je od najbrže rastućih i najmasovnijih sportova za OSI na svijetu. Ima ista pravila kao i „klasični” tenis (prema ITF-u), s tom razlikom da su tenisačima dozvoljena dva odskoka loptice i za igru koriste posebno dizajnirana sportska kolica.

Zagreb je bio domaćin teniskom turniru za OSI, „Arcotel – Rezidencija 55 Open 2011″, na kojem je sudjelovalo 40 natjecatelja iz 11 europskih zemalja. Organizirao ga je teniski klub „Sirius” te je dio NEC Wheelchair Tennis Toura čiji su primarni ciljevi povećanje svijesti o osobama s invaliditetom u cijelome svijetu, osiguranje tisućama osoba s invaliditetom da sudjeluju na natjecanjima organiziranim na najvišoj mogućoj razini, ali i prilika da se sportašima u kolicima pruži zasluženo priznanje kao vrhunskim sportašima. U organizaciji turnira svoj je doprinos i podršku dala i Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara.

Autor: https://hupt.hr/

Fotografija: Boris Kragić

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Sredozemna medvjedica nakon 40 godina uočena u akvatoriju NP Mljet

Read Next

Galerija i Etno kuća – Ivan Večenaj