Selma Seifert, vlasnica Divjake Log Home – Kraljica šume, najbolji privatni iznajmljivač za eko pristup 2021. godine

Intervju, Selma Seifert, vlasnica jedne od najljepših i nagrađenih kuća za odmor u Hrvatskoj “Divjake Log Home – Kraljica šume” u mjestu Hlevci, Općina Skrad, Gorski kotar

Bez velike ljubavi prema prirodi i prirodnome, izgraditi i urediti kuću kakva je danas ne bi bilo moguće.

Nositelj ste nagrade kao najbolji privatni iznajmljivač za ekološki pristup 2021. godine. Primjer ste održivog turizma. Predstavite nam što vašu eko kuću za odmor izdvaja jedinstvenom i posebnom na turističkom tržištu?

Koliba je napravljena od prirodnog, zdravog i ekološki prihvatljivog materijala, pomno biranih i obrađenih trupaca iz Alpa. Smola koja ostaje u trupcima pozitivno utječe na dišne puteve i pluća ljudi, a također u takvim kućama nema prašine i nema nakupljanja statičke električne energije pa možemo reći da je ona zaista kuća za odmor od stresnog i ubrzanog života gdje je ljudima potreba za odmorom neophodna.

Naš položaj čini prednost jer se nalazimo skoro u samom središtu Gorskog kotara, zelenog srca Hrvatske otkuda možete putovati prema poznatim prirodnim ljepotama Gorskog kotara od nacionalnih parkova, zaštićenih krajolika ili planina ili samo želite uživati u kući s dušom i njenoj okućnici.

Okućnica je poseban dio priče. Njezin izgled koji se oblikovno stapa s postojećom prirodom, funkcionira besprijekorno i pruža zadovoljstvo u svakom dijelu. Na jednoj od terasa smješten je hidromasažni bazen iz kojeg se pruža pogled na fontanu koja potpuno opušta svojim zvukom, na slikovitu kućicu, hotel za kukce, cvjetnjake te vazdazelenu šumu. Na livadi prema šumi može se rekreirati tj. zaigrati odbojka, badminton ili bulin i to sa starim drvenim boćama koje su dio naše obitelji. Također smo formirali i zone za goste koji više vole meditaciju, jogu i opuštanje među borovima u visećim ležaljkama. U neposrednoj šumi gosti mogu prošetati i do potočića do kojeg vode putokazi, a u kojem možete slušati zvuk žubora vode i ptica, a ako su avanturisti mogu i u potragu za medvjeđim brlogom.

Posebnost Gorskog kotara je uz bistre rijeke i osvježavajuća gorska jezera, blizina morskih plaža.

Još jedna prednost naše lokacije i smještaja u Gorskog kotara je ta da ste tek 45 minuta udaljeni od najbliže plaže, gdje možete ljeti uživati u kupanju u moru pri temperaturama visokim i preko 34°C ili ako ne volite gužve na plažama jadranske obale onda morate definitivno okušati kupanje na nekim najpoznatijim mjestima koje podjednako vole lokalci i turisti, a to su:

  • Kupalište “Pritiske” na Kupi, samo 2 km od naselja Brod na Kupi u smjeru Čabra.
  • Kupalište “Klanac” na Kupi nedaleko od Severina na Kupi
  • Plaža “Kod starog motela” na Lokvarskom jezeru u neposrednoj blizini brane
  • Obala jezera Lepenice ili Bajer u Fužinama

Nakon kupanja vratite se u kraljičino utočište, čeka vas toplo i meko. Uz pucketanje vatre iz otvorenog ili vanjskog kamina kasno navečer, nakon doživljenih avantura odmorite noge i dušu i spavajte u mirisnoj kolibi na max 22°C.

Koje su Vaše preporuke posjetiteljima kako bi doživjeli tradicionalnu kuhinju i uživali izvorne eko i zdrave namirnice?

Naša preporuka je da gosti angažiraju nekadašnje hrvatske sudionike MasterChefa, Časlava Matijevića ili Srđanu Jevtić, Freelancere i slow food promotore hrane koji mogu pripremiti hranu isključivo od lokalnih proizvođača i to od mesa romanovskih janjaca s farme Queen Sheep, gdje su janjci hranjeni goranskim sijenom, ispašom na NATURA 2000 livadama te GMO-free žitaricama ili mesa divljači iz lokalne mesnice u Delnicama. Za ljubitelje riba isključivo nabavljamo potočne pastrve iz ribogojilišta na Brodu na Kupi. Ostale delicije za pripremu hrane nabavljamo od vrijedne obitelji OPG Frančišković koja se bavi proizvodnjom vlastitog sira (skuta, škripavac, polutvrdi), jogurta i naravno mlijeka. To su sve jedinstveni i vrhunski ekološki proizvodi iz potpuno netaknute prirode Gorskog kotara. Jaja iz slobodnog uzgoja i tjesteninu nabavljamo iz peradarnika vlasnika Ivana Butkovića iz Sungera, poznatog još po proizvodnji plavog krumpira koji spada u kategoriju najzdravijih krumpira.

Danas gosti više preferiraju aktivan odmor kao odmak od poslovnih i obveza koje nosi ubrzan život. Vaša kuća za odmor gotovo je na idealnoj stress-relief destinaciji.

U ponudi kolibe gostima su na raspolaganju i bicikli, a moguće je i u središtu Ravne Gore iznajmiti e-bicikle. Surađujemo s lokalnom licenciranom vodičicom – Lynx and Fox, Jelenom Holenko koja za goste izrađuje personaliziran plan za planinarenje i snalaženje, koliko po atraktivnim i najpoznatijim mjestima, tako i po najljepšim skrivenim stazama Gorskog kotara. Zanimljivost je i to da je sporedna cesta koja kreće od Ravne gore i prolazi pored nas na putu prema Skradu idealna za pripremu sportaša, tako da često možete vidjeti sportaše kako trče, rolaju ili bicikliraju. Postoji bezbroj mogućnosti aktivnog odmora i rekreacije u prirodi od planinarenja, bicikliranja, šetnje šumom ili uz potok, trčanja, meditacije, promatranje ptica ili među borovima nakon svih aktivnosti odmoriti u visećim ležaljkama. .

Mislili ste i na najmlađe, kreirali ste i edukativne radionice za djecu „Priroda u tebi“.

Posebnost ponude u kolibi je također da možete učiniti i za djecu i mlade odmor korisnim i smislenim. Moguće je dogovoriti kreativne, znanstveno zabavne i poučne radionice za djecu „Priroda u tebi“ Astra Divine, koje vodi magistra biologije i ekologije Marta Blažević. Ako su dobri na radionicama, u šetnji okućnicom ili Kraljičinom šumom naići će na žabice ili ostale divlje životinje, nabrati gljive ili ukusne jagode i bobice…

Što Kraljicu šume čini zelenim i zdravim odabirom za odmor i višednevni boravak?

Interijer je ručno izrađen, sve su unikati od starih hrastovih stepenica, kuhinje, kreveta do kupaonskog namještaja, ograde. Neke detalje namještaje počela sam kupovati već u samom početku gradnje rekla bih dok su još trupci bili u šumi. Tako smo nabavili škrinju za čuvanje posteljine i kutni ormar, skije, i razne predmete i starine na sajmištima kako bi kolibu učinili drugačijom i posebnom. Najdraži su nam detalji koji odišu prošlošću i ručnim radom, a koje smo opet iznova vratili u „život“. Posebnost je ta da je koliba uređena prema Vastu, znači u skladu s prirodom i njezinim energetskim zakonima. I vjerojatno upravo zbog toga u njoj se može osjetiti posebna energiju, toplina i mir. Kolibu održavamo sredstvima na prirodnoj bazi za čišćenje, odvajamo i recikliramo otpad. Sakupljamo kišnicu, a u planu nam je sljedeće godine napraviti i organski vrt. Za higijenu gostiju također imamo certificirane šampone i prirodne sapune i to u ambalaži koja raste, a koju mogu i za uspomenu ponijeti i posaditi kod kući kad se vrate. Većina proizvoda je hrvatskog branda (Silvan, Pero…). Po želji i najavi gosti koji imaju problema s kožom, alergijama ili astmom mogu zatražiti spavanje isključivo na posteljini izrađenoj od 100 % nebijeljenog organskog pamuka s GOTS certifikatom, te na prirodnim jastucima od heljde ili pira (Eco breg).

Zašto ste se odlučili pozicionirati i brendirati na eko tržištu, pridružiti se zelenoj revoluciji u turizmu?

Prvenstveno nas je potaknula želja da budemo drugačiji smještajni kapacitet, da se izdvojimo autentičnošću i kvalitetom od preostalog što se nudi u Gorskom kotaru i širom Hrvatske te da se po toj posebnosti pozicioniramo i brendiramo na tržištu. Godinu dana istraživala sam i tražila po Hrvatskoj i susjednim zemljama tvrtke koje se bave gradnjom drvenih kuća dok nismo otkrili našeg današnjeg graditelja Woodmar, Marija Ištvana, pravog umjetnika i danas našeg prijatelja. I sam način života kojim živimo kao obitelj već dugi niz godina bio je povod da izgradimo eko kuću za odmor.

Bez velike ljubavi prema prirodi i prirodnome, izgraditi i urediti kuću kakva je danas ne bi bilo moguće.

U planu je i izgradnja saune za pružanje potpunog relax odmora, a sljedeće proljeće nam je u planu napraviti i organski vrt gdje bi gosti sami ubirali povrće za svoje obroke.

Što gosti najviše vrednuju za vrijeme boravka u Kraljici šume i što kolibu čini neodoljivom?

Prvenstveno atmosfera u kolibi. Kažu da se osjećaju kao da su kod kuće. Uvijek će ih dočekati mala košarica puna ukusnih goranskih proizvoda koje požele naknadno kupiti kao suvenir prijateljima i neke osnovne prehrambene namirnice koje su potrebne ako ne žele odmah u nabavku. Zatim ih osvoji spajanje s očuvanom prirodom i uživanje u osami koja im pruža svu privatnost.

Razgovarala: Sunčana Matić, LUX

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Slap Topoljski buk ili Krčić – izvor rijeke Krke

Read Next

Grad Korčula