Grad Korčula

Grad Korčula se nalazi na istočnom dijelu istoimenog otoka Korčule. Kao što čitav otok krase prirodne ljepote, tako i grad Korčula obiluje bogatstvom šuma, uvala, otočića, brežuljaka, čemu nadasve pogoduje blaga klima.

Stari srednjovjekovni grad Korčula, minijaturni muzej na otvorenom, privlači svojom skladnom arhitekturom. Zahvaljujući stoljetnoj tradiciji obrade kamena stari grad su sagradili i bogato ukrasili najviše domaći majstori u 14. 15. i 16. st. u raskošnom cvjetnogotičkom, renesansnom i baroknom stilu.

Oku posjetitelja jednako su zanimljivi i lijepi: ulični raster, trgovi, zidine, kule crkve, palače, javne i stambene zgrade, muzeji, muzejske zbirke, muzej ikona, kuća s kulom velikog putnika Marka Pola.

Katedrala sv. Marka

Ures graditeljske arhitekture je svakako katedrala sv. Marka, čiji je zvonik sagradio najveći korčulanski graditelj u drugoj polovici 15. st. Marko Andrijić. Statut grada i otoka Korčule iz 1214. godine potvrđuje da je grad postojao već u ono vrijeme.

Ono što daje jedinstven pečat Korčuli je viteška igra moreška, koja se u ovome gradu čuva više od 400 godina i koja zajedno s kumpanijama i moštrom čini otok Korčulu jedinim otokom na Sredozemlju s bogatom viteškom tradicijom – plesom s mačevima. Osim “moreške” koja se redovito priređuje u sezoni postoji i bogat kulturni repertoar koji priprema Centar za kulturu Korčula.

Marko Polo je svoje putovanje na daleki Istok, Put svile započeo u rodnom gradu s kojim ga i do danas vežu mnoge veze, a ne samo legende.

To najviše potvrđuje pomorska bitka između Genove i Venecije 7. 9. 1298. godine koja se odigrala u akvatoriju Korčule (100 brodova i 15000 sudionika bitke), u kojoj je Marko Polo kao zapovjednik mletačke galije bio zarobljen i potom zatočen u zatvoru u Genovi gdje je svoju knjigu o čudesima svijeta izdiktirao zatvoreniku Rustichellu.
Kula kuće Marka Pola pokraj katedrale, otvorena je za posjetitelje, kao i izložba Muzej Marka Pola izvan gradskih zidina, koja prikazuje život najpoznatijeg svjetskog putnika i istraživača.

Kula kuće Marka Pola pokraj katedrale

Grad Korčula svojim gostima može ponuditi brojne kulturno-tradicijske, zabavne i sportske manifestacije te kvalitetne smještajne kapacitete – hotelski i privatni smještaj, smještaj u kampovima. ACI marina Korčula nudi zavidan vid nautičkog turizma.

Informacije: info@visitkorcula.eu / www.visitkorcula.eu

Autor: visitdubrovnik.hr

Fotografija: LUX Promocija

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Selma Seifert, vlasnica Divjake Log Home – Kraljica šume, najbolji privatni iznajmljivač za eko pristup 2021. godine

Read Next

Atletska utrka – 1. rudarski cener