Slap Topoljski buk ili Krčić – izvor rijeke Krke

Slap je svjetski fenomen – mjesto gdje jedna rijeka (rijeka Krčić) slapom završava u izvor druge rijeke, a to je rijeka Krka.

Slap Krčić (Topoljski buk) se upravo probudio i može ga se vidjeti u punom sjaju tri kilometra od grada Knina (razgled se ne naplaćuje). Pored kninske tvrđave slap Krčić je omiljena, najveća atrakcija grada i posjetitelji mogu pristupiti samom slapu i izvoru.

Rijeka Krčić je skrivena u kanjonu usječenom u jugozapadne padine Dinare, dubokom i do 450 metara. Izvire zapadno od sela Kijeva u podnožju 1831 metar visokog vrha Dinara na planini Dinari, najvišeg planinskog vrha u Hrvatskoj. Duga je 10,5 kilometara, uz Topoljski buk ima još dva lijepa slapa, a uz tok rijeke se nalazi i 15 pećina.
Rijeka završava slapom Topoljski buk ili Krčić, ispod kojeg izvire rijeka Krka.

Ulijevanje jedne rijeke slapom u izvor druge rijeke jedinstveni je primjer u svijetu. Slap je visok 22 metra, širok je 30, a dug 21 metar i ima samo jednu kaskadu.

Za ovu rijeku znaju svi, a o njoj nitko ne zna ništa, iako je riječ o jednom od najmanje zagađenih vodenih tokova Europe. Krčić je predložak iskonske, nedirnute prirode. Duž rijeke postoje fascinirajući geološki oblici, a sam kanjon spada među najljepše hrvatske krajolike.

Slap Krčić
Fotografija: Ivana Bezbradica

Krčić nema stalni tok. Presušuje od sredine srpnja do kraja rujna, ali razdoblje presušivanja u izrazito suhim godinama zna potrajati i do sredine studenoga. Fenomen presušivanja Krčića još nije znanstveno dovoljno izučen.
Naime, Krčić presahne iako na njegovom izvoru postoji stalni protok vode koji ni za ekstremno suhih razdoblja ne pada ispod jednog prostornog metra u sekundi. Pretpostavlja se da rijeka ponire, ali nije poznat odnos podzemnih voda Krčića i izvora rijeke Krke.

Osim ekološke očuvanosti i fascinantne ljepote, ono što ovu ćudljivu malu rijeku čini drugačijom od svih drugih je njeno ušće. Krčić se nakon kratkog čudesnog toka, spektakularnim slapom, koji se zove Topoljski buk ili slap Krčić ulijeva u izvor rijeke Krke.

Do ušća Krčića se može doći pješice ili automobilom kroz selo Kovačić, tri kilometra
sjeveroistočno od Knina, a do izvora se može i cestom od Kijeva. Duž cijelog toka Krčića postoji i za automobile prohodna neasfaltirana cesta (stara cesta Knin-Split, odnosno Knin-Vrlika, poznata kao Napoleonova cesta, izgrađena 1784. godine). Pješaku treba oko dva i pol sata hoda od ušća do izvora.

Autor: tz-knin.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Dani Okusa hrvatske tradicije – Srijem i Slavonija

Read Next

Selma Seifert, vlasnica Divjake Log Home – Kraljica šume, najbolji privatni iznajmljivač za eko pristup 2021. godine