U dubrovačkim Lazaretima održana Konferencija održivog razvoja kulturno povijesnog i vjerskog turizma

Konferencija održivog razvoja kulturno povijesnog i vjerskog turizma, održana je 1. veljače 2024. godine u 5. lađi Lazareta, prostoru s najljepšim pogledom u Hrvatskoj.

U blagdanskom ozračju Feste sv. Vlaha, obraćajući se prigodnim govorom na otvaranju Konferencije, ispred Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Dubrovnik, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović kazala je da je 2024. godina kada se obilježavaju 3 obljetnice koje Dubrovnik pozicioniraju jednim od rijetkih gradova na svijetu čija su materijalna i nematerijalna dobra stekla status univerzalne baštine.

“Bio je to i poticaj našem Gradskom vijeću da ovu godinu proglasi Godinom UNESCO-ove svjetske baštine i da nas posebno potakne na dodatno promišljanje o važnosti naše baštine, ne samo u smislu temelja našeg kulturnog identiteta nego i u razvoju našeg gospodarstva, naročito turizma. Grad Dubrovnik već dugi niz godina sustavno ulaže napore prema održivom turizmu, da sva naslijeđena dobra zaštitimo i ostavimo budućim generacijama očuvana na korištenje, stoga Grad pozdravlja održavanje ove Konferencije izuzetno vrijedne teme”, zaključila je.

Organizatorica Sunčana Matić iz agencije „LUX Promocija“ uz zahvalu svima na podršci realizaciji skupa, kazala je da je 2024. godina za agenciju LUX također godina nekoliko važnih obljetnica, među kojima i 15 godina djelovanja na temi održivog te kulturno povijesnog i vjerskog turizma. Navela je da je među preostalim 2021. godine u koordinaciji LUX-a izrađen i dokument za Ministarstvo turizma i sporta „Smjernice razvoja vjerskog turizma Republike Hrvatske“. “Za LUX Promociju posebna je čast realizirati Konferenciju održivog razvoja kulturno povijesnog i vjerskog turizma uz Program obilježavanja 1052. Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika, vezano i uz ovogodišnje dubrovačke obljetnice, 45. obljetnicu upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-v popis svjetske baštine, 15. godina od upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva i upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na listu Sjećanje svijeta u studenome prošle godine. Istaknula je kako se posebno formiranim programom i autorskim predavanjima, pridaje važnost i ukazuje na vrijednost tradicije očuvane kulturne baštine u turizmu i predstavlja zašto je Dubrovnik šampion turizma te konstantno sa svojim turističkim i kulturnim djelatnicima, postavlja nove turističke rekorde“.

Bogatstvo kulturno povijesne baštine za razvoj turizma uz pozitivne primjere iz prakse, predstavljeno je putem stručno znanstvenih, edukativnih tema koje su privukle također uglednu publiku; „Fanfaristi u Dubrovniku – trubači sv. Vlaha“, dr. sc. Jelena Obradović Mojaš, Hrvatska radio-televizija, „Multikulturalni Dubrovnik: tragovi iz doba Republike“, prof. dr. sc. Vesna Miović, upraviteljica Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, „Dubrovački karnevali između tradicije, retradicionalizacije i turizma“, Ivica Kipre, voditelj Etnografskog muzeja, Dubrovački muzeji, „Upoznajmo Frankopane, Kulturno – turistička ruta ‚Putovima Frankopana“, mr. sc. Sonja Šišić, pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko goranske županije, „Plesovi s mačevima na otoku Korčuli – moreška i kumpanije“, Sani Sardelić, Gradski muzej Korčula, „Kulturno naslijeđe i tradicije koje žive u funkciji turizma Cavtat – Konavle“, Frano Herendija, direktor Turističke zajednice općine Konavle, „Skriveni dragulji Metkovića i Doline Neretve“, Magdalena Medar – Ujdur, direktorica Turističke zajednice Grada Metkovića i „Benediktinski samostan sv. Marije na otoku Lokrumu“, Ozana Domijan, Javna ustanova „Rezervat Lokrum“.

Zbog velikog zanimanja za program Konferencije održane u Dubrovniku, u pripremi je i Knjiga sažetaka (e-book). Svi zainteresirani za sažetke predavanja, slobodni su kontaktirati organizatora na kontakt: info(at)lux-promocija.com

Konferencija održivog razvoja kulturno povijesnog i vjerskog turizma održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta RH i Grada Dubrovnika, uz potporu Turističke zajednice grada Dubrovnika, Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije i Dubrovačke baštine.

Autor: lux-promocija

Fotografija: Vedran Levi

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci -kruna karnevalskih svečanosti na Kvarneru

Read Next

Predstavljena monografija ”Jadrija naše mladosti – 100 godina kupališta Jadrija”