23. Ribarski dani Kopačevo

Ove godine će se održati 23. Ribarski dani u Kopačevu od 10. do 12. rujna – najveća gastronomska manifestacija u Baranji i šire. Sam naziv govori da se glavni naglasak tijekom manifestacije stavlja na ribu odnosno specijalitete od ribe.

Kopačevo je staro ribarsko selo sa oko 600 stanovnika u kojemu su se stanovnici najvećim dijelom bavili ribolovom. Mnogi su se bavili i stočarstvom, ali s obzirom na blizinu Kopačkog rita i na redovito plavljenje, uvjeti su više bili idealni za ribolov. Tijekom godina, zakoni donose nove i strože uvjete zaštite prirode kojima se ribolov, za kakav su mještani znali, zabranjuje. Tako se danas mještani najvećim dijelom bave povrtlarstvom i cvjećarstvom.

Ribarski ples

Na mnogim pročeljima starih kuća mogu se pronaći simboli i motivi povezani s ribolovom, što nam govori da su u tim kućama živjele „ribarske obitelji“. Ponekad je moguće susresti starijeg mještanina koji će rado ispričati neku zanimljivu priču ili anegdotu vezanu uz ribolov, a rado će pokazati i svoju bogatu zbirku starih ribarskih alata kao što su vrške, sačmarice, butoši, meredovi, čuvarke, meraže, taupl i slično.

Manifestacijom „Ribarski dani“, mještani oživljavaju svoju tradiciju kroz pripremu raznih ribljih specijaliteta od fiš paprikaša, pečene babuške do šarana na rašljama koja izvorno i potječe iz Kopačeva.

Manifestacija je popraćena sajamskim dijelom s ponudom lokalnih proizvoda i kulturno-zabavnim sadržajima. Uz slogan „Tradicija prati trendove“, Turistička zajednica želi osvježiti postojeću turističku ponudu destinacije u kulturnom, gastronomskom i svakom drugom smislu. Tako će i ove godine Udruga kuhara i slastičara OBŽ pripremati riblje delicije koristeći tradicionalne i autohtone namirnice pripremljene na suvremeni način.

Autor: tzo-bilje.hr

Fotografija: Mario Đurkić / Reroot

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Dinaric Rally 2021. startao iz Knina

Read Next

Znanost za mlade – “Ustrajnost-odlika uspješnih u znanosti”