UNICEF Mliječna staza – utrka u kojoj su pobjednici uvijek djeca

Jubilarna peta UNICEF-ova utrka – drugu godinu zaredom virtualna i za djecu s teškoćama od 3. do 12. rujna 2021. godine.

Jubilarna, peta u nizu UNICEF-ova utrka Mliječna staza ove se godine održava s ciljem da se podrži uspostavljanje i unaprjeđivanje važnih usluga za djecu s teškoćama i njihove roditelje u Hrvatskoj. Utrka će i ove godine biti virtualna, a time u potpunosti inkluzivna i nacionalna. Odrasli i djeca svih uzrasta, obitelji, rekreativni i profesionalni sportaši na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom deset dana, od 3. do 12. rujna, uz pomoć aplikacije skupljat će kilometre mogućnosti za djevojčice i dječake s teškoćama.

Svi se mogu prijaviti!

Za djecu s teškoćama u razvoju ključno je da imaju kvalitetnu stručnu podršku jer to za njih može činiti razliku između prilike da ostvare svoj potencijal i života na margini društva. Ipak, mnoga djeca još uvijek čekaju na pristup stručnim uslugama i nemaju odgovarajuće mogućnosti razvijati svoje sposobnosti.

Utrkom Mliječna staza i nacionalnom kampanjom „Pretvorimo teškoće u mogućnosti” UNICEF u suradnji s partnerima želi potaknuti pozitivne promjene kako bi se osigurale jednake mogućnosti za svako dijete te prikupiti sredstva koja će pomoći osigurati usluge za djecu s teškoćama tamo gdje one ne postoje ili ih nema dovoljno.

Sredstvima s ovogodišnje utrke UNICEF će podržati uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka i grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama te kvalitetnih programa podrške za roditelje djece s teškoćama. Usluge dnevnog boravka i psihosocijalna podrška prilika su da djeca s teškoćama dobiju podršku stručnjaka, druže se sa svojim vršnjacima, nauče i steknu vještine koje će im omogućiti da budu samostalnija. Tamo mogu dobiti pomoć rehabilitatora, socijalnog radnika, medicinske sestre, a prema potrebama i logopeda, kinezioterapeuta, psihologa, likovnog i glazbenog terapeuta. Uz podršku stručnjaka roditelji mogu steći nova znanja i vještine kako bi mogli pružiti kvalitetnu skrb svojem djetetu te se bolje nositi s dodatnim izazovima s kojima se susreću.

„Naš je zajednički cilj da sva djeca s teškoćama u Hrvatskoj postanu djeca mogućnosti. Svaka djevojčica i svaki dječak s teškoćama trebaju dobiti podršku stručnjaka bez obzira na to gdje žive. Roditelji djece s teškoćama govore da njihova djeca ne trebaju sažaljenje, već razumijevanje i podršku. Kao UNICEF želimo se fokusirati na ono što djeca mogu umjesto na ono što ne mogu, na njihove snage i beskrajne mogućnosti da ostvare svoj puni potencijal. Prošle smo godine na Mliječnoj stazi pokrenuli pozitivan zamah i okupili stručnjake, donositelje odluka, umjetnike, sportaše, tvrtke i građane ujedinjene oko našeg zajedničkog cilja, a vjerujem da ove godine možemo napraviti još više ‘kilometara mogućnosti’ prema boljoj stvarnosti djece s teškoćama i njihovih obitelji. Raduje nas rekordan interes za Mliječnu stazu i veliko hvala svima koji nas podržavaju.”, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Pet godina UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza

Ove se godine obilježava pet godina Mliječne staze, a u razdoblju od 2017. do 2020. godine Mliječna staza postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj. U prve četiri godine utrkom Mliječna staza prikupljeno je 3,3 milijuna kuna za potporu najugroženijoj djeci u Hrvatskoj. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu, a 1,2 milijuna kuna prikupljenih prošle godine bit će uloženo u opremu i obuku za senzorne terapije u područjima u Hrvatskoj gdje je to najpotrebnije.

Prijavite se na utrku Mliječna staza 2021.

Pratite informacije o Mliječnoj stazi 2021. na službenom Facebook eventu utrke.

Autor: mlijecnastaza.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Špancirfest se vraća u punom sjaju!

Read Next

15. Slama Land Art Festival