Blagdani su tamo gdje je dom – Advent u Đakovu

Dok kristalna jeka zvona iz zvonika đakovačke katedrale što se izdižu iznad grada, odzvanja širokom slavonskom ravni i poziva putnike namjernike da svrate u toplinu srca Slavonije, ispod njih, u njezinu krilu, svio se najljepši adventski vijenac, u čijem središtu žubori voda.

Simbol je to života koji protječe ovim gostoljubivim gradićem, koji svakog gosta napaja iskrenom dobrodošlicom, koji ga hrani mirisima Slavonije, delicijama ovog kraja, koji ga ogrće širokom slavonskom dušom i dočekuje najtoplijim osmijehom.

Dva zvonika, k’o dva stražara, bdiju nad svakim tko u njihovu sjenu zađe. Na širokom trgu velikana biskupa Strossmayera rodila se čarolija. Razlijeva se svjetlost adventskih svijeća koja simbolizira vjeru i zajedništvo, ona je simbol doma u kojem osjećamo najveću sigurnost i ljubav.

Ovogodišnji Advent u Đakovu odiše zajedništvom i tradicijom. U programu „Svome gradu za blagdane / Advent u Đakovu” organizirane su izložbe, online retrospektive i programi, za najmlađe program „Blagdansko vrijeme za priču”, paljenje adventskih svijeća, „Božić u kinu”, festival „Kalorifer”, Betlehemsko svjetlo stiže u Đakovo, Božićni i Novogodišnji online koncerti, likovne online radionice, zimske radionice „Pozitivan duh”, naravno sve u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

U prekasno uređenom ambijentu pažnju posjetitelja privlače ukrasi i skulpture od slame, posebno lipicanci i saonice. Đakovo i posjetitelji tisućama fotografija adventske čarolije šalju ljubav i radost svima. Novost u ovoj godini za sve Đakovčane i posjetitelje jaslice su od slame u prirodnoj veličini, smještene na prekrasnom Strossmayerovu trgu u okrilju katedrale sv. Petra. U jaslicama nalazimo ono najvažnije – obitelj i zajedništvo jer blagdani su tamo gdje je dom.

Uz video prošlogodišnjeg Adventa u Đakovu, prisjetimo se da je dom tamo gdje su naši najdraži, u toplini obiteljskog okružja, u toplini našeg grada.

Još prošle godine sve nas je na Strossmayerovu trgu grlila s jedne strane katedrala, s druge strane kurije, a put su nam osvjetljavale tisuće lampica. Ove godine lampice, adventski vijenac, ukrasi na našim ulicama podsjećaju da srce našeg grada kuca i svojom svjetlošću odmiče mrak.

Na nama je da svojim svjetlom obasipamo najmilije i drage ljude s kojima dijelimo svakodnevnicu…

Autor: tzdjakovo.eu

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Božić je, radujmo se

Read Next

Izložba “Stadion Maksimir – sportska Arhitektura Vladimira Turine”