Krka – ljepotica krša

U reljefnom pojasu dalmatinske zagore smješten je grad Knin kojeg kninjani nazivaju gradom na sedam rijeka jer leži na sedam rijeka: Krki, Butižnici, Orašnici, Kosovčici, Krčiću, Radljevcu i Marčinkovcu a opkoljen je s devet planina: Orlovicom, Ilicom, Plješevicom, Bukovcem, Badnjom, Dinarom, Kozjakom, Svilajom i Prominom.

Krka je jedna od najljepših europskih rijeka a izvire baš tu na području
Knina i to, kao nigdje drugdje u svijetu, ispod slapa druge rijeke –
Krčića. 

Rijeka Krčić završava svoj put rušeći se niz 22 metra visoke vapnenačke stijene ravno u izvor Krke te ostavlja dojam da nastavlja svoj tok. Zapravo od tog mjesta Krka polako stvara svoj put.

Najprije mirno Kninskim i  Kosovim poljem. Usput prima pritoke i osnažuje se sve do kanjona Krke. Na tom putu nalazi se i sedam slikovitih slapišta. Prvi je Bilušića buk, jedini slap na kojem nema hidroelektrane. Slijedi slap Brljan čija voda, zajedno sa vodama Ćorića jezera, pokreće hidroelektranu Miljacka. Manojlovac je najviši i najljepši a sastoji se od brojnih sedrenih barijera. Tu je vidljiv početak sub-mediteranske vegetacije. Njegove vode napajaju hidroelektranu Miljacka.

Ostala četiri slapa su Rošnjak, Miljacka, Roški slap i najatraktivniji Skradinski buk, koji već desetljećima privlači desetke tisuća turista sa svih strana svijeta. Između Roškog slapa i Skradinskog buka smjestilo se  Visovačko jezero, zapravo proširenje same rijeke.

Zahvaljujući kombinaciji kopnenog i mediteranskog područja, karakteristika Krke je velika bioraznolikost i bogatstvo flore i faune. Ovdje žive brojne ribe, ptice i vodozemci. Neki od njih su endemske vrste npr. šišmiši su sklonište pronašli u sedrenim pećinama. Ugrožena su vrsta pa se sve češće vodi briga o njihovom očuvanju. Krka je u svom toku od Knina do Skradina zbog svojih posebnosti proglašena Nacionalnim parkom 1985. godine.

Cijelo područje toka Krke prepuno je povjesnih spomenika i kulturne baštine. Tu je kninska tvrđava, prostorno najveća u Hrvatskoj, sa muzejima i galerijama raznih razdoblja te poučnim turama za turiste. Sama po sebi je vidikovac smješten neposredno nad starim gradom. Poznat je i rimski Burnum koji je dijelom u funkciji za festivale i tematske radionice.

Ekološka udruga „Krka“ Knin, u svom postanku i djelovanju, usko je vezana za rijeku čije ime nosi. Već petnaestak godina uspješno alarmira javnost i odgovorne institucije o potrebi očuvanja i zaštite ovog krškog dragulja, ali i potiče institucije na razvoj održivog turizma. Udruga je sasvim sigurno pripremila i odgojila nove, ekološko osviještene, naraštaje kroz brojne aktivnosti, radionice i razne tematske edukacije.

Udruga „Krka“ osnivač je društvenog poduzeća „Marunuša“ j.d.o.o. koje djeluje u Ekološko-informativnom centru uz rijeku Krku u gradu Kninu na gornjem toku rijeke
Krke. Neki od sadržaja koje nudi Marunuša j.d.o.o. su vožnje čamcima i kanuima, vožnju biciklom, mogućnost korištenja kamina i gradela te osvježenja u cafe baru Marunuša. Ambijent je rustikalan, umirujući, sav u zelenilu, direktno na obali Krke. Djecu posebno privlače Eko kućica na drvetu, trampolin i kućica za knjige i igračke.

Za sve informacije o aktivnostima na rijeci Krki, na raspolaganju vam je e-mail:
marunusa.jdoo.knin@gmail.com

Autor: Inga Kukolj / www.tz-knin.hr

Fotografije: www.tz-knin.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Lika je lik

Read Next

Pripovjedna ruta bajke u Ogulinu