Memorijalni centar “Faust Vrančić” na otoku Prviću

Memorijalni centar “Faust Vrančić” otvoren je 2012. godine kao rezultat uspješnog projekta iznjedrenog od strane lokalne zajednice, a sufinanciran iz EU fondova. Glavni dio postava nalazi se u prizemlju objekta, dok se na terasi gornje etaže, okružene mediteranskim vrtom, nalaze vanjske makete Faustovih izuma u prirodnoj veličini. 
Faustova postignuća

Hrvatski velikan i jedan od naših najsvestranijih humanista – polihistora Faust Vrančić zadužio nas je svojim postignućima iz mnogih područja. Bio je: pravnik, filozof, povjesničar, leksikograf, izumitelj, hagiograf i teolog. Ujedno je obnašao vrlo zahtjevne političke funkcije carskog tajnika, biskupa i carskog namjesnika za Ugarsku i Transilvaniju. Bio je obiteljski čovjek – suprug i otac, ali i svećenik posvećen kontemplaciji i razvijanju kršćanskih vrlina, što njegov životni put čini vrlo sadržajnim i interesantnim.

Njegov Rječnik pet najuglednijih europskih jezika – latinskog, talijanskog, njemačkog, dalmatinskog i mađarskog – prvi je hrvatski i prvi mađarski rječnik u povijesti. Objavljen je u Veneciji 1595. i smatra se temeljem hrvatske leksikografije.

U svojoj zbirci izuma Machinae novae ili Novi strojevi Faust na 49 bakroreza velikog formata opisuje 56 različitih uređaja i tehničkih konstrukcija. Pored njegova najpoznatijeg izuma – padobrana, istaknuto mjesto zauzimaju dvije skupine projekata – mostovi i mlinovi. 

Tri su Faustova mosta izumi od velikog značaja jer se kao ideje prvi put pojavljuju u tehničkoj literaturi: most od zvonovine (bronce) – prva ideja mosta od metala u povijesti tehnike, most s jednim užetom – preteča moderne žičare te željezni most – prva ideja mosta ovješenog o lance. U skupini mlinova Faust opisuje čak 18 vrsta. Pokretani su vjetrom, vodenom masom, morskim strujama, ljudskim ili životinjskim pogonom. Faust uvodi inovacije u postojeću ideju mlina: vertikalnu osovinu, pomična krila, preteču turbine. Ostali izumi također su vrlo korisni u svakodnevnom životu: pile, preše, pumpe za vodu, satovi, a zanimljivo je da je Faust također i autor prvog amortizera u povijesti tehnnike. Za neke od svojih izuma Faust je imao povlastice koje jamče patentna prava, ishodovane od mletačkog dužda, što sugerira da je svoje izume eksploatirao na području današnje Dalmacije i/ili da ih je prodavao drugima, što ga uz sve gore navedeno čini i uspješnim poduzetnikom.

Autor je historiografskih i političkih rasprava, djela iz područja filozofskih disciplina – Logica nova i Ethica christiana, a napisao je i jedno djelo na materinskom jeziku – Život nikoliko izabranih divic – zbirku životopisa 12 ranokršćanskih mučenica posvećenu redovnicama plemkinjama benediktinskog samostana sv. Spasa u Šibeniku. Njegov rukopis Illiryca historia još leži neobjavljen u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Radno vrijeme Centra

Autor: mc-faustvrancic.com / dalmatiasibenik.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Održan 4. Dinaric Rally – ‘hrvatski Dakar’

Read Next

27. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi – Profinjenost niti