Operni tjedan u Korčuli

Korčula ove godine od 20. do 24. kolovoza, postaje jedinstveni otok s čak tri operne izvedbe.

Druga polovica kolovoza rezervirana je ove godine za „Operni tjedan”. Ova glazbeno-scenska poslastica započela je prije dvije godine premijerom komične opere „Opsada Korčule”.

Opera „Opsada Korčule” izvedena je prvi puta u Londonu 12. kolovoza 1876. godine na pozornici Kraljevskog kazališta na Haymarketu. Skladatelj Samuel Arnold velikan je kasnobarokne glazbe Engleske, učenik i suradnik velikoga Handela, a tekstopisac John O’ Keefe jedan od najpopularnijih tekstopisaca svoga vremena s epitetom „londonski Moliere”. Partitura opere je vremenom izgubljena te je ostao samo notni zapis jednostavne obrade pjevanih dijelova za čembalo. Sadašnju rekonstrukciju, prijevod, prepjev i orkestraciju obnovljene opere potpisuju Dora Maček (prijevod), Silvio Foretić (prilagodba teksta za pjevanje prvog i drugog čina) i Josip degl’ Ivellio (muzikološka istraživanja, orkestracija, notografija te prilagodba teksta za pjevanje trećeg čina). To je jedina opera stranog skladatelja čija se radnja događa u nekom hrvatskom gradu te je taj grad i imenom upisan u naslov opere.

Ove godine u suradnji s dirigentom Josipom Degl’Ivelliom, pokretačem opernih događanja u Korčuli, organizira se „Operni tjedan”. Na prostoru trga sv. Justina u samom centru grada Korčule tako će se ove godine izvesti:

  • 20. kolovoza, komična opera „Opsada Korčule” Samuela Arnolda i Johna O’Keeffea, u režiji Branke Cvitković i pod dirigentskom palicom Josipa Degl’Ivellia.
  • 22. kolovoza, opereta u tri čina „Vesela udovica” Franza Lehara i Viktora Leona i Lea Steina, u režiji Branke Cvitković i Dinka Bogdanovića i pod dirigentskom palicom Darijana Ivezića.
  • 24. kolovoza, glazbena tragedija u tri čina „Nikola Šubić Zrinski, Ivana pl. Zajca i Huga Badalića u režiji Ljiljane Gvozdenović i pod dirigentskom palicom Josipa Degl’Ivellia.

Note ovih glazbenih događanja savršeno se uklapaju i upotpunjavaju grad Korčulu koja slovi kao jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova Sredozemlja, grad bogate kulturne baštine i atraktivne ponude kulturnog turizma.

Cijena ulaznice je 15,00 €, a za dvije i više ulaznica za pojedinačnu predstavu odobrava se popust od 20% (12,00€). Prodajna mjesta su u turističkim agencijama: Korkyra info i Kaleta.

Autor: visitkorcula.eu

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Pripremite skradinski rižot

Read Next

12. Youngmasters Festival Samobor i Međunarodna ljetna škola mladih glazbenika