Civitas Sacra – Sveti grad

‘Civitas Sacra’ je integrirani projekt za unaprjeđenje turističke ponude Šibenika temeljene na valorizaciji kulturne baštine katedrale sv. Jakova i palače Galbiani, čija ukupna vrijednost iznosi 36.380.859,92 kuna.

Osim činjenice da je riječ o valorizaciji vrijedne UNESCO-ve baštine, katedrale Sv. Jakova, iznimna vrijednost ovog projekta ogleda se i u činjenici da je nositelj projekta Šibenska biskupija, čime je ovo prvi veći infrastrukturni projekt Crkve u Hrvatskoj koji je dobio novac iz fondova EU i to 30.911.666,34 kuna bespovratnih sredstava.

U sklopu projekta Civitas Sacra uređen je i otvoren Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova unutar srednjovjekovne palače Galbiani, četveroetažnog prostora u samom srcu starog grada Šibenika, tek stotinjak metara od UNESCO-vog bisera, zatim opremljena je katedrala sv. Jakova novim klupama i ostalom opremom, uređeno je dječje igralište na šibenskoj rivi, te su u staroj šibenskoj gradskoj jezgri postavljeni signalizacijski i interpretacijski sadržaji.

Interpretacijski centar ‘Civitas Sacra – Sveti grad’ na jednom mjestu sažima bogatu povijest šibenske biskupije te posjetiteljima priča priču o posebnostima gradnje šibenske prvostolnice koja je unijela revoluciju u arhitekturu toga vremena, zatim o značaju te građevine za povijest Šibenika, o njezinom kulturnom zračenju koje je stoljećima zahvaćalo šibenski kraj ali i o ljudima, Šibenčanima koji su zaslužni za zidanje velebnog zdanja.

Upravo prema karakterističnoj ali rijetkoj pojavi zajedništva, srednjovjekovnog okupljanja svih slojeva šibenskog društva oko ideje gradnje katedralnog objekta, te višestoljetna ustrajnost u njezinom zidanju, praćena odricanjem težaka, plemića, svećenika, poznata i kao civitas sacra ili sveti grad, Interpretacijski centar je i dobio ime.

Budući da se Interpretacijski centar ‘Civitas Sacra’ smjestio u palači Galbiani, kod oblikovanja stalnog postava, autorski tim poštivao je u najvećoj mjeri postojeće stanje i izgled interijera te je postav koliko god je to bilo moguće prilagođavao istom. Ovakav stav autorskog tima proizišao je iz činjenice da je riječ o iznimno vrijednom objektu koji je zaštićen kao kulturno dobro RH.

Palača Galbiani nakon rekonstrukcije i adaptacije pretvorena je u suvremeni izložbeno-edukativno-ugostiteljski kompleks koji, pomoću najviših tehnologija, te najsuvremenijih modaliteta prezentacije interpretira sakralnu kulturnu baštinu Šibenika, s naglaskom na katedralu sv. Jakova, pod zaštitom UNESCO-a.

Upravo zbog ove činjenice Palača Galbiani ima tendenciju postati najvažniji kulturni razvojni nukleus Šibenika, te aktivator svekolikog kulturnog razvoja gradskog područja, i tumač kompleksnog značaja šibenske crkvene prvostolnice.

Izložbeni prostor prostire se dijelom međukata te čitavom površinom prvog i drugog kata objekta. U prostoru je smješten Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova s eksponatima koji pripadaju katedrali ili su dio i dijecezanske zbirke koja okuplja eksponate iz svih župa šibenske biskupije. Zbirka je zamišljena i izvedena kao interpretacijski poduhvat kojem su posjetitelji aktivni sudionici. Vodeći se pretpostavkom kako čovjek najbolje uči kroz iskustva, a spoznajno usredotočeni na vrijednost središnje teme postava – katedrale sv. Jakova pod zaštitom UNESCO-a, dizajnerski tim postav je interpretirao na interaktivan način, vodeći pak računa o standardima u prezentaciji tako vrijedne baštine.

Namjera je autorskog tima posjetitelja odmah na ulazu u objekt staviti u ulogu hodočasnika koji promatra vrijedne eksponate i simbole, stoljetne tumače sakralne baštine. Postav je koncipiran na način da simbolizira duhovno uzdizanje koje definira svako hodočašće i to tako što posjetitelju najprije priča priču o materijalnom bogatstvu koji je iznjedrio sakralni Šibenik, a potom se promjenom perspektive kroz interpretativne elemente, posjetitelju ukazuje na duhovnu dimenziju, nevidljive silnice, vrijednosti kojima su Šibenčani vezani sa svojim sakralnim objektom. Posjetitelj taj odnos promatra očima stanovnika koji su naseljavali šibensko područje prije više stotina godina. Kako bi se njihova važnost i značaj dublje usadili u njegovu percepciju, posjetitelj iste otkriva aktivno sudjelujući u realizaciji prezentacije pojedinog elementa postava.

U prostor se smjestila postojeća građa iz katedrale sv. Jakova i ostalih župa. Elementi iz katedrale sv. Jakova koje neće biti moguće smjestiti u prostor, ilustrirani su replikama ili multimedijalnim i IT rješenjima koji su dostatna zamjena za eksponate. Multimedijalna i IT rješenja obilježavaju i ostatak postava te mu upravo oni daju dodatnu atraktivnost i interaktivnost.

Radno vrijeme i lokacija

Autor: civitassacra.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Vinistra, En Primeur 2023. – 11. kušanje mlade malvazije

Read Next

Dani otvorenih vrata NSK: Zavirite u blago najveće hrvatske knjižnice!