Vinistra, En Primeur 2023. – 11. kušanje mlade malvazije

U organizaciji udruge Vinistra u zagrebačkom hotelu Esplanade, u ponedjeljak, 13.2. održava se premijerno kušanje mladih vina sorte malvazija istarska.

En primeur je uobičajen oblik kušanja mladih vina u Francuskoj, po kojem je svoje prvo en primeur kušanje malvazija udruga Vinistra organizirala 2012. godine. Događanju se 2013. godine pridružila i udruga Graševina Croatica, a 2014. godine pridružuje im se i udruga Vino Dalmacije.

En primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih malvazija želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina. Vinari predstavljaju svoja mlada vina, najčešće još nerazbistrena, poput mošta, a smisao je pokušati zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti. 

Istarskim vinarima i ove će se godine pridružiti vinari s Kvarnera sa svojim žlahtinama uz vinare Bregovite Hrvatske s autohtonim sortama berbe 2022.

Za profesionalce i javnost

Tradicionalno, kušanje je podijeljeno u dva dijela: od 13 do 16 sati rezervirana je za poslovnu publiku / profesionalce (ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i dr.) i predstavnike medija, a od 16 do 19 sati za širu javnost i ljubitelje vina. Ulaz je kao i svake godine besplatan uz prethodnu najavu.

Neprestani rast broja vinara i regija koje sudjeluju u ovoj manifestaciji govori u prilog važnosti degustacija mlade berbe i sličnih događanja, a svakako doprinosi razvoju kulture vina u našoj regiji.

Autor: vinistra.hr

Fotografija: Neven Jurjak

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

KUĆA OD 5 DOLORI – počela izgradnja Interpretacijskog centra ribarstva Mario Puratić

Read Next

Civitas Sacra – Sveti grad