Sunčev izlaz u podmorju Kornata

JESTE LI ZNALI?

Školjkaš SUNČEV IZLAZ (Solecurtus strigilatus), živi duboko u pješčanim dinama (otprilike 1m ispod pijeska, u kanalu u obliku hokejske palice) duž Jadranskog mora i čitavog Mediterana uz slatkovodne vrulje i na ušćima rijeka.

Uz rastući turizam i zagađenje mora, prijeti mu prekomjerni izlov, jer se ovaj školjkaš sporo obnavlja i razmnožava. Primjerci na fotografijama snimljeni su u trenutku napada Komarče (Sparus aurata) u podmorju Kornata.

Sunčev izlaz se samo u rijetkim i iznimnim situacijama može naći na površini pijeska. No, kad se to dogodi komarče ga odmah uvrebaju i počinju grickati. Komarča, na fotografiji, dohvatila je mekane dijelove Sunčevog izlaza. Radi se o dva mekana vodenasta sifona koje školjkaš koristi za usisavanje hrane iz detritusa i mora bogatog kisikom te izbacivanje izmeta. Kolutiće sifona školjkaš može regenerirati ako se oštete. Ne brinite, strpljiv fotograf svjedočio je kako je školjkaš na kraju uspio pobjeći u sigurnost žitkog pijeska.

Sunčev izlaz je dugačak oko 10 cm i meso mu ne stane potpuno u oskudnu, ali prekrasnu rozu ljušturu (školjku) s radijalnim bijelim prugama koje podsjećaju na zrake izlazećeg sunca.

Autor: Robert Kakarigi / Rasp Short Razor, Solecurtus strigilatus (Linnaeus, 1758), Kornati National Park, Adriatic Sea, Croatia.

1 Review

Robert Kakarigi
5

Zaštita Jadranskog mora

Hvala portalu Neodoljiva Hrvatska za popularizaciju zaštite osjetljivih životinjskih vrsta u Jadranskom moru! Robert Kakarigi Kakarigi

Write a Review

Read Previous

Muzej krapinskih neandertalaca – završen vrijedan projekt rekonstrukcije vanjske rasvjete

Read Next

Joga na jezeru Sabljaci