Krasno

Iz Svetog Jurja s Jadranske magistrale vodi cesta do Krasnog Polja – najvećeg naselja na Velebitu koje se nalazi na 714 m n.m.
Dario Žagar
Dario Žagar

Svetište Majke Božje od Krasna

Istočno od Krasna i sela Devčići vodi put do crkve Majke Božje Krasnarske iz XVIII., izgrađene na temeljima srednjovjekovne crkve. Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drveni kasetirani strop, oslikane scene iz života Isusa, Marije i svetaca, s latinskim citatima, iz 1740.g. Ovdje se narod od davnina okuplja 15. kolovoza na svetkovinu Velike Gospe.

Krasno Polje je jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, gdje godišnje hodočaste deseci tisuća vjernika.

U mjestu se nalazi sjedište Nacionalnog parka Sjeverni Velebit uz posjetiteljski i informacijski centar za posjetitelje Nacionalnog parka “Kuća Velebita”, dvije pilane, šumarija i sirana, a 2005. godine u njemu je otvoren prvi šumarski muzej u Hrvatskoj. Uz smještaj koji vam nudi Krasno, suživite se s prirodom boraveći i u obnovljenim pastirskim stanovima u Lubenovcu i Alanu u sklopu NP Sjeverni Velebit. Planinari se mogu smjestiti u nekoliko planinarskih kuća u okolici (Apatišan, Oltari, Zavižan, Alan).

Svi oni koji žele osjetiti iskonski prirodni ambijent uživat će u posjetu.

Autor: visit-lika.com / visitsenj.com

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

11. Dani otvorenih vrata agroturizama Istre

Read Next

Dani Okusa hrvatske tradicije – Srijem i Slavonija