HIGHLANDER – Međunarodni brend hrvatskih korijena

Avantura života na impresivnom Velebitu – provedite posljednji rujanski vikend istražujući veličanstvene planinarske staze u Hrvatskoj

Planinarenje je prekrasna aktivnost koja iz godine u godinu stječe sve veći broj poklonika. I to s punim pravom, jer prednosti planinarenja uistinu su brojne; od jačanja fizičkog i mentalnog zdravlja, do otkrivanja zadivljujućih ljepota prirode, preko čistog zraka i punjenja baterija na tzv. digitalnom detox-u do upoznavanja istomišljenika i sklapanja divnih prijateljstva. Zanimljiva je i činjenica kako su kroz povijest čovječanstva ljudi često odlazili na planinu po inspiraciju i odgovore na pitanja, a s nje se vraćali produhovljeni i bistrog uma.

Protekla godina naučila nas je cijeniti majku prirodu, a sve veći broj je onih koji su svoj novi hobi pronašli – na planini.

Planinarenje je ujedno i aktivnost koja se uspješno može izvoditi i u uvjetima epidemije, jer se u potpunosti odvija na otvorenom, u prirodi, s razmakom. To su davno shvatili Igor Mlinarević, Jurica Barać i Andrej Mlinarević, trojica prijatelja iz Osijeka, strastveni zaljubljenici u planine i hiking. Ovaj trojac stoji iza projekta HIGHLANDER, najveće svjetske serije planinarskih evenata.

Idealno vrijeme za planinarenje je kasno proljeće ili rana jesen, a upravo u potonjem razdoblju održava se jedno od najatraktivnijih planinarskih događaja u Hrvatskoj; HIGHLANDER VELEBIT, koji se ove godine održava od 25. do 30. rujna. Ovo je peta godina postojanja ovog planinarskog događaja na Velebitu koji svake godine okuplja sve više zaljubljenika u planinarenje.

‘Avantura života’ glavni je moto HIGHLANDER-a, a organizatori ističu kako to nije utrka, stoga nemaju natjecatelje, nego sudionike, koji nakon što prođu stazu, dobiju status HIGHLANDER-a i planinarski bedž (umjesto medalje). Sudionici su na stazi samoodrživi – sve što trebaju za petodnevni boravak u prirodi nose na svojim leđima, u svojim ruksacima (poput šatora, vreće za spavanje, kuhala, prve pomoći…), dok organizator osigurava hranu, logistiku i podršku za vrijeme događaja.

Lokacije na kojima se HIGHLANDER održava pažljivo su odabrane, a uključuju poznate planine, nacionalne parkove i regije poznate po specifičnim prirodnim bogatstvima.

Sudionici biraju između dužine staze od 100 km (5 dana, HIGHLANDER), 55 km (3 dana, HIGHLANDER 55) i 30 km (30 sati, HIGHLANDER EXPERIENCE). Jedan od najvažnijih ciljeva ovog događaja je promocija aktivnog i zdravog načina života kroz planinarenje, kao i očuvanje i briga za prirodu koju ostavljamo generacijama u nasljeđe, promovirajući tzv. Leave No Trace filozofiju, a želja im je da u budućnost HIGHLANDER događaj(i) zasluži status “100% Green Eventa”. Da je ovo prava ‘avantura života’ dokazuje i činjenica da HIGHLANDER-ov ambasador jedan od najboljih svjetskih alpinista i osvajač najviših svjetskih vrhova – Stipe Božić, koji je najviši vrh svijeta Mount Everest osvojio čak dva puta.

HIGHLANDER ima svoje inačice u zemljama kao što su Srbija (Stara Planina), Bosna i Hercegovina (Blidinje), Crna Gora (Durmitor), Austrija (Murau) i Grčka (Olimp), Egipat (Qusoor El Arab), Ujedinjeni Arapski Emirati (Ras Al Khaimah), a do kraja 2021. godine održat će se Maroko (Toubkal), Portugal (Melgaço), Sjeverna Makedonija (Ohrid), Španjolska (Duero-Douro), Saudijska Arabija (Abha) i Slovenija (Julianske Alpe).

„Zajedno sa svojim timom se bavim eventima više od deset godina i do sada smo prošli sve osim samog vrhunca, a usudio bih se reći da je to upravo HIGHLANDER. Organizirali smo sve – od svjetskih prvenstava do jednosatnih evenata, što u Hrvatskoj, što van Hrvatske, no izgraditi vlastiti brand i seriju događaja te biti u vodećoj poziciji na svjetskoj razini – to je vrhunac. Rekao bih da sad imamo sve predispozicije da HIGHLANDER postane ono što je Ironman u triatlonu. Puno je faktora koji su doveli do ovoga, ali od najvažnijih bih istaknuo genijalan tim ljudi, jako puno rada i odricanja te fleksibilan poslovni model. S ovim iskorakom ubacujemo u još veću brzinu i krećemo ka tome da u idućoj godini HIGHLANDER proširimo na još barem 10 tržišta (tu primarno govorim o velikim tržištima kao što su Amerika, Ujedinjeno kraljevstvo, Australija, Kina, Njemačka, Brazil…), da privučemo kvalitetne investitore i da kroz pet godina imamo milijun sudionika na našim događajima globalno. Želja nam je da na svakoj ozbiljnijoj planini na svijetu imamo HIGHLANDER avanturu i da vratimo ljude nazad u prirodu. Mislim da svaki uspjeh u našoj okolini svaki sljedeći uspjeh čini lakšim jer raste motivacija, interes na kraju i nada baš kao što je nas motivirao uspjeh Mate Rimaca, Nanobita ili Infinuma – trebamo bodriti jedni druge i vjerovati da možemo jer onda zaista i možemo“ – izjavio je Jurica Barać, HIGHLANDER, CEO.

Najveći fokus HIGHLANDERA stavljen je na emocije i jedinstveno iskustvo – tijekom nekoliko dana izmjenjuju se prekrasni krajolici, zvijezde na nebu, logorska vatra, uživanje u prelijepom i netaknutom krajoliku, ali i svima nam potreban digitalni detox. Suvremen način života podrazumijeva konstantno korištenje tehnologije, na spavanje odlazimo s mobitelima pored glave, dane provodimo ispred laptopa i malih ekrana. Postao je svojevrstan luksuz isključiti mobitel na 5 dana i potpuno se prepustiti prirodi i njezinim čarima, a upravo to je ono što HIGHLANDER nudi. Uživamo u krajolicima, tišini, aromama biljaka i svježem zraku. Stječemo novo poštovanje prema prirodi oko nas. Dobivamo iskustvo za cijeli život, ono koje nas mijenja nabolje i čini boljim osobama.

Baš zbog navedenih karakteristika, HIGHLANDER pruža pozitivan učinak na planinski turizam, a samim time, ljepote Hrvatske stavlja na globalnu kartu prirodnih ljepota, među vrhunska odredišta i organizacije koje nude specijalizirane turističke usluge na otvorenom.

HIGHLANDER će možda započeti kao planinarska avantura, ali će s vremenom postati avantura života, putovanje koje će sudionike odvesti kroz predivan i raznolik krajolik, najljepše planinarske staze, beskonačne šume i moćne planine, ali prije svega, putovanje na kojem će spoznati pravog sebe. Najbolji način da provjerite sve navedeno jest da se pridružite ovom planinarskom pokretu na Velebitu ili na nekim od HIGHLANDER destinacija.

Više informacija potražite na: highlanderadventure.com

Autor: Hrvoje Ratkić

Fotografija: Predrag Vučković i Bogdan Kosanović

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Održana je 54. Iločka berba grožđa – sjajni vinari i inovativna robotika za najmlađe

Read Next

Nova instagram zvijezda privlači atraktivnim foto pointovima – Milna