Festival lavande – Velo Grablje, Hvar

Jedinstveni Festival lavande sa edukativno – zabavnim karakterom svojim održavanjem potiče uzgoj lavande i proizvodnju ulja i ostalih proizvoda od lavande na otoku Hvaru.

Lipanj i srpanj mjeseci su kada je otok Hvar ljubičaste boje, baš poput boje lavandinog cvijeta.

Preko Velog Grablja i Brusja pa sve do grada Hvara, po obroncima brda polja su hvarske lavande poznate po svom mirisu diljem svijeta. Kako je otok Hvar jedan od najsunčanijih na Mediteranu, a upravo sunce jest ono što lavandu čini tako mirisnom, ne čudi što je otok Hvar poznat i kao otok lavande. Koliko je ona važna za otočane, svjedoče nam stanovnici Velog Grablja, sela najpoznatijih uzgajivača hvarske lavande odakle i potječe udruga „Pjover“ u kojoj se rodila ideja o manifestaciji koja bi slavila ovaj cvijet.

Festival obično započinje krajem lipnja, no ove će se godine održati u srpnju te označava jednu edukativnu, gospodarsku, kulturnu i turističku manifestaciju koja slavi dugogodišnju tradiciju uzgoja i proizvodnje lavande.

Na festivalu je naravno sve u znaku lavande: marmelada od lavande, krema od lavande, svijeće od lavande, sladoled od lavande, med od lavande, slike lavande i Lavanderman – poznati strip junak.

Tijekom dvodnevnog festivala, održava se niz zanimljivih i poučnih radionica te kulturnih, umjetničkih, edukativnih i društvenih događanja. Uz radionice za sve generacije, održava se i otvorenje izložbe, kao i posebnih sadržaja za djecu, dok posjetitelje očekuje i prezentacija destilacije lavandinog ulja.

Tradicija proizvodnje lavande važan je dio načina života otočana. Taj mali grm pun ljubičastih cvjetova zasigurno je othranio mnoge stanovnike otoka. Ono što se jest promijenilo je da se u današnjim danima od lavande proizvodi široka paleta suvenira, dok se nekada ranije proizvodilo samo ulje koje se onda prodavalo proizvođačima kozmetičkih preparata. Suvenire od lavande možete kupiti u svakoj otočkoj suvenirnici ili na štandovima.

Stoga, prije povratka sa Hvara, svakako kušajte sladoled od lavande čiji će vas okus čitavu godinu neodoljivo podsjećati na jedan od najljepših otoka, dok se ponovno ne vratite.

Autor: visithvar.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Outdoor ponuda u Novalji i na otoku Pagu

Read Next

Razgledajte Knin i okolicu na dva kotača