Dar publici – prijenos koncerta Arije iz latinske trilogije Giuseppe Verdija

Besplatnim streamom koncerta Arije iz latinske trilogije Giuseppe Verdija 8. svibnja HNK Zagreb obilježit će Europske dane opere. Na taj način pridružit ćemo se svi zajedno i proslavi Dana Europe koji se održava 9. svibnja. 

Koncert Arije iz latinske trilogije Giuseppe Verdija dar je HNK Zagreb publici, koja će arije iz tri operna remek djela (Rigoletta, Traviate i Trubadura) moći pogledati na službenim stranicama kazališta u subotu s početkom u 20 sati.
Dovoljno je posjetiti stranicu HNK Zagreb i besplatno pogledati prijenos koncerta koji je u kazalištu izveden 17. ožujka.

Link na stream

Gledatelji će moći uživati u nastupu solista i orkestra Opere kojim je ravnao maestro Antonello Allemandi. Arije Rigoletta, Traviate i Trubadura izvodili su solisti Siniša Hapač, Luciano Batinić, Ivana Lazar, Tomislav Mužek, Dubravka Šeparović Mušović, Lana Kos, Stjepan Franetović i Ljubomir Puškarić.

Utjelovljujući principe ottocento opere, ova tri djela pokazuju suvremeno majstorstvo i slobodu umjetničkoga izričaja te nepogrešiv osjećaj za dramsku svrhu, zbog čega i prevladava mišljenje da su upravo te tri opere najzrelija djela talijanske romantične melodrame.

Europski dani opere pokrenuti su 2007. godine u povodu obilježavanja 400 godina postojanja opere kao glazbeno-scenskoga djela, a radi  pozicioniranja opere u središte kulturnih zbivanja te  poticanja  zanimanja za operu u suvremenome društvu.

Program koncerta:

Giuseppe Verdi
Arije iz latinske trilogije

Dirigent: Antonello Allemandi

RIGOLETTO

1. Quel vecchio maledivami
duet Rigoletta i Sparafucilea
izvode Siniša Hapač i Luciano Batinić
2. Caro nome che il mio cor
arija Gilde
izvodi Ivana Lazar
3. Cortigiani, vil razza dannata
arija Rigoletta
izvodi Siniša Hapač
4. La donna è mobile
arija Vojvode od Mantove
izvodi Stjepan Franetović
5. Un di se ben rammentami
kvartet iz 3. čina
izvode Stjepan Franetović, Ivana Lazar, Dubravka Šeparović Mušović i Siniša Hapač

TRAVIATA

1. È strano!… Ah, forse è lui… Sempre libera
arija Violette
izvodi Lana Kos
2. Lunge da lei… De’ miei bollenti spiriti… O mio rimorso!
arija Alfreda
izvodi Tomislav Mužek

3. Di Provenza il mar il suol
arija Germonta
izvodi Ljubomir Puškarić

4. Madamigella Valery? Sono io.
duet Violette i Germonta
izvode Lana Kos i Ljubomir Puškarić

TRUBADUR

1. Stride la vampa
arija Azucene
izvodi Sofia Ameli Gojić 
2. Ah! Si, ben mio
arija Manrica
izvodi Tomislav Mužek
3. Tace la notte 
scena, romanca i tercet
izvode Lana Kos, Tomislav Mužek i Ljubomir Puškarić

ORKESTAR OPERE HNK U ZAGREBU

Koncertne majstorice: Vlatka Peljhan, Mojca Ramušćak

Inspicijentice: Aleksandra Ćorluka i Zrinka Petrušanec

Rigoletto je opera u tri čina za koju je libreto napisao Francesco Maria Piave prema drami Victora Hugoa Kralj se zabavlja. Suočena s ozbiljnim početnim problemima s austrijskim cenzorima koji su u to vrijeme imali kontrolu nad sjevernotalijanskim kazalištima, opera je trijumfalno praizvedena u venecijanskome kazalištu La Fenice 11. ožujka 1851. godine.

Traviata / La traviata je opera u tri čina za koju je libreto napisao Francesco Maria Piave prema noveli, odnosno drami Alexandera Dumasa sina Dama s kamelijama. Iako je praizvedba opere 6. ožujka 1853. u venecijanskome kazalištu La Fenice doživjela potpun neuspjeh, do danas je ona sastavni dio standardnoga opernog repertoara zbog svoje goleme popularnosti.

Trubadur / Il trovatore je opera u četiri čina za koju su libreto napisali Salvadore Cammarano i Leone Bardare prema drami Antonia Garcíe Gutiérreza El trovador. Praizvedba je bila održana u rimskome Teatro Apollo 19. siječnja 1853., kada je započeo njezin pobjednički marš cijelim opernim svijetom. Ova tri operna reme-djela, među mnogobrojnim djelima velikoga skladatelja Giuseppea Verdija, čine takozvanu latinsku trilogiju. Utjelovljujući principe ottocento opere, pokazuju suvremeno majstorstvo i slobodu umjetničkoga izričaja te nepogrešiv osjećaj za dramsku svrhu, zbog čega i prevladava mišljenje kako su upravo te tri opere najzrelija djela talijanske romantične melodrame.

Link na stream

Autor: hnk.hr/hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Helter Skelter MTB Maraton – ljepota utrkivanja u Rapcu

Read Next

Vladimir Bakić, direktor TZ Dubrovačko – neretvanske županije – Izgradnja Pelješkog mosta je veliko postignuće za povezivanje Hrvatskog državnog teritorija