Đulin ponor i Đulin vrt – Natura 2000

U samom središtu grada Ogulina nalazi se fenomen hidrogeološkog spomenika prirode.

Kanjonom kroz samo središte grada, svoj tok završava rijeka Dobra – ponire ispod kamenih i strmih litica u ogromnom otvoru: Đulin ponor se sa spiljom Medvedicom nastavlja u najduži speleološki objekt Hrvatske. Do sada je istražen čak 15 701 metar sustava.

Ime ponora vezano je uz legendu o Đuli ili Zulejki, koja se u ponor strmoglavila zbog nesretne ljubavi. Priroda se poigrala i dopunila legendu o Đuli. Na kamenoj litici vrlo lako možete uočiti profil muškarca, za koji narod kaže da je to kapetan Milan koji gleda kuda je nestala njegova Đula.

Kamene litice ponora izazivaju alpiniste da okušaju svoju sposobnost i znanje.

Đulin vrt Natura 2000 – Susret s rijekom

Đulin vrt Natura 2000 interpretacijski centar na otvorenom nalazi se u parku ponad samog Đulinog ponora na najatraktivnijem dijelu toka najduže hrvatske ponornice.

Kroz projekt Susret s rijekom Grad Ogulin i Turistička zajednica grada Ogulina proveli su aktivnost izgradnje amfiteatra, šetnice, zamijenu ograde, izgradnju i opremanje dviju sjenica, opremanje multimedijskom opremom i sadržajem i obilježavanje smeđom i turističkom signalizacijom.

Đulin vrt u Ogulinu, poznatiji kao Park izviđača, jedna je od ključnih točaka rute bajke, odnosno lokalitet visoke prirodne vrijednosti. Dodatno je oplemenjen legendom o Đuli (Zulejki), djevojci prema kojoj je dobio ime a za vrijeme Ogulinskog festivala bajke poprište je susreta pripovjedača i slušača. Provedenim aktivnostima unaprijeđena je namjena i atraktivnost lokacije te vidljivost njene vrijednosti kao zaštićenog prirodnog lokaliteta.

Zamislite kakav osjećaj izaziva spoznaja da šire područje grada živi iznad prekrasnih figura koje samo voda može isklesati u kršu.

Autor: tz-grada-ogulina.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Proljeće u Atriju – dani otvorenih vrata Veleučilišta u Karlovcu

Read Next

Flora Centrum Mundi