Izložba “Pisanica od srca”

Koprivničko-križevačka županija,  Grad Koprivnica i TZ Koprivničko-križevačke županije povodom Uskrsa poklanjaju stanovnicima i posjetiteljima grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije jedinstvenu izložbu velikih uskršnjih pisanica na otvorenom. 

Tradicionalni hrvatski, uskršnji običaj je bojanje uskršnjih jaja – pisanica i međusobno darivanje tim pisanicama. Oslikavanje pisanica raznim tehnikama, u Koprivničko-križevačkoj županiji ima dugu tradiciju, a od 2008. godine ima status hrvatskog kulturnog nematerijalnog dobra. Najpoznatiji majstori oslikavanja jaja su iz Molvi i Podravskih Sesveta. 

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije je, prva u Hrvatskoj,  pokrenula projekt izrade velikih uskršnjih jaja oslikanih u maniri naive. Projekt pod nazivom “Pisanica od srca” i službeno je zaštićen.

Slikari naivci udahnuli su životnost i prepoznatljivost svakodnevice i tradicije podravskog kraja.  Pisanica od srca, osim što širi radosti Uskrsa, od velikog je značaja za promociju naivnog slikarstva, hrvatske kulture i turizma.

Izložba se može razgledati do 5. travnja 2021. godine na Zrinskom trgu u Koprivnici.

Autor: podravinaiprigorje.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Mjesec baranjske kuhinje

Read Next

Dolina Neretve