Veličanstvena utvrda Fortica – Španjola, Hvar

Spasila je Hvarane od turskog napada, preživjela eksploziju i u potpunosti je obnovljena u 19.st.

Krenemo li od Hvarske pjace prema sjeveru, prolaze i kroz glavna gradska vrata ili Porta di datallo (Vrata datulja) penjući se stepenicama kroz stari dio grada u kojem se nalaze palače izgrađene u 15. i 16. st., pa preko malih serpentina koje odišu mirisima mediteranskog raslinja, dolazimo do Hvarske tvrđave Fortice zvane još i tvrđava Španjola.

Gradnja gradske tvrđave počinje nakon 1278. godine, kada Hvar dolazi pod vlast Venecije. Tvrđava s gradskim zidinama čini jedinstven obrambeni sustav. Godine 1551. sagrađena je nova tvrđava na mjestu stare, a 1571. godine prilikom turske provale pružila je zaštitu pučanstvu koje se u njoj sklonilo. Godine 1579. tvrđava je znatno oštećena u eksploziji skladišta baruta, kojeg je izazvao udar groma. Popravljena je tek početkom 17. st. za vrijeme kneza Pietra Semitecola, izgradnjom baroknih obrambenih bastiona.

U davnoj povijesti ovu velebnu vojnu građevinu činile su kule, revelini, puškarnice, topovi, zatvor, hodnici, kapelica te je kao utvrda spasila Hvarane od turskog napada.U tvrđavi se danas nalazi zbirka amfora i ostalih eksponata iz antike i srednjeg vijeka.

Osim što će vas oduševiti svojom arhitekturom, doživjet ćete nezaboravan panoramski pogled na grad Hvar, njegovu okolicu i Paklene otoke.

Autor: www.visithvar.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Vrela Cetine

Read Next

Ulicama moga grada – projekt “Kreativni turizam”