Magično jesensko ruho Cetinske krajine

I odjednom, ljeto se srušilo u jesen… Oscar Wilde

Sramežljivo i neprimjetno zaodjenule su se planinske ljepotice Cetinske krajine u svoje čarobno jesensko ruho. Proplanci i šumarci Kamešnice, Svilaje, Visoke i Dinare zablistali su bojama kojima samo netaknuta priroda može oslikati svoje platno. Bogati dozreli plodovi na svakom koraku zlate se i rumene, nude svoj slatki nektar nepcu putnika namjernika.

Ostavimo zaslone i virtualne svjetove, prepustimo se smiraju rujanskoga sutona koračajući jednom od mnogih uređenih staza za planinarenje u Sinju i okolici. Tajanstvena šumska flora i fauna nagradit će posjetitelja veličanstvenim vidicima i magičnim mikrosvemirima, a znalcima osigurati ukusnu i ljekovitu zimnicu iz toga jedinstvenog Božjeg vrta.

Ni ljubitelji biciklizma nisu uskraćeni za svoju strast: biciklističke staze cetinskoga kraja vode kroz najzanimljivije krajolike i vizure pripovijedajući usput i nenametljivo priče iz povijesti podneblja. Preko mostova naše krške kraljice Cetine, do antičkih rimskih ostataka, starih mlinica, crkvi i slikovitih zaselaka u kojima vrijeme kao da je stalo – sigurno će vas natjerati na povratak.

A da Sinj ne nosi uzalud epitet alkarskoga grada, dokaz je i gotovo ljubomorna povezanost s jahanjem i uzgajanjem konja. Obilazak okolice u sedlu ovih plemenitih životinja poseban je doživljaj. Jahač i konj postaju neodvojiva cjelina dok laganim, umirujućim kasom ili pak, živahnim galopom otkrivaju nove ljepote.

Voda je izvor života – bistra i žustra Cetina dominira svojim krajem od izvora podno Dinare do ušća u Omišu. Sa svojim pritocima isplela je mrežu među plodnim, zelenim poljima koje napaja svojom pitkošću, kao i lokalno stanovništvo koje se kune da nema nigdje „slađe“ vode. Ponegdje mirna poput ulja, ponegdje neuhvatljiva i živa – najbolje je upoznati je spustom u kajaku ili kanuu.

Za one nestrpljivije i željne adrenalina, vožnja quad vozilima je kao izmišljena – kilometri nesputanog off road užitka, makadam i vjetar u kosi – teško je odoljeti i ne vratiti se opet.

Možda se ne treba previše prepuštati suvremenoj doskočici: „Ako nije na društvenim mrežama, nije se ni dogodilo“, no svakako preporučujemo na izlete i istraživanja ponijeti fotoaparat – kadrovi koji će se pružati pred očima zaslužuju svjetlopisno ovjekovječenje. Prilika za fotosafari je bezbroj, prepustite se vrludanju i kroz objektiv.

A kad prijeđeni kilometri uzmu danak u slatkome umoru, vrijeme je za utaživanje gladi i žeđi lokalnim delicijama. Nije floskula kad se kaže da iz Sinja nitko nije otišao gladan – gostoljubivi domaćini i njihova gastro ponuda su bez premca. Od domaćih uštipaka, sira i pršuta za predjelo, do mesnih specijaliteta pripravljenih tradicionalno ispod peke, nenadmašnih sinjskih arambašića, pašticade, domaće pastrve, žaba i rakova, do slatkih fritula, kroštula i rafijola, a sve zaliveno kapljicom lokalne hrvaštine – Sinjani na jelovniku imaju ponešto za svaki ukus.

15, Sajam pršuta, Sinj

Duhovno okrepljenje donijet će hodočašće Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Kao jedno od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta, Sinj cijelu godinu privlači mnoštvo hodočasnika, no osobito vrijedi izdvojiti Stazu Gospi Sinjskoj, obilježeni hodočasnički put kroz slikovite krajeve bogate povijesnim nasljeđem. Na duhovnom pohodu nebeskoj majci hodočasnik prolazi uz ostatke starih staza i mostova, gradine, utvrde, stećke, sakralne objekte i muzeje.

Doživite Sinj u jesen i magično ruho Cetinske krajine!

Autor: www.visitsinj.com

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Linden Tree Retreat & Ranch – jedinstveno odredište u srcu Velebita

Read Next

Ložišća – spomenik surove zbilje bračkog krša