53. Iločka berba grožđa

Iločka berba grožđa jedna je od najstarijih manifestacija kontinenta Hrvatske, svoje početke započinje davne 1962. godine, a ove godine održava se po 53. put.

Najveća i najpoznatija manifestacija Iloka postala je poznata i prepoznatljiva u Hrvatskoj i međunarodno, čemu svjedoče posjetitelji koji dolaze tradicionalno iz raznih krajeva lijepe naše i susjednih država.

To je kulturno-zabavna, vinska, turistička, istovremeno i gospodarska manifestacija, proizašla iz običaja čuvanja grožđa u vinogradima – Pudarina, kada su vinogradari boravili u svojim vinogradima u vrijeme sazrijevanja grožđa, kako bi zaštitili i sačuvali grožđe do berbe.

Središnji dio manifestacije održava se prvi vikend u rujnu, kojem prethode brojne manifestacije, radionice i aktivnosti za djecu, sportska natjecanja, izložbe i kulturna događanja. Početak manifestacije čini Pudarina u vinogradima i Noć vina u starim Iločkim podrumima iz 15. i 18. stoljeća.

Ove godine događanja središnjeg vikenda čini “Dječja berba grožđa“ koja završava podjelom zahvalnica, nagrada, glazbenim program i dječjom predstavom “Jednozubi gusar“. U subotu 5. rujna 2020. godine, nakon otvaranja Interpretacijskog centra – Ilok vrata Hrvatske, u kuriji Brnjaković očekuje vas središnji svečani program na kojem će okupljene starogradskim pjesmama i skladbama glazbenici vratiti u prošlost i probuditi nostalgiju za nekim minulim vremenima. Nakon svečanog programa sve prisutne zabavljat će grupa Vigor, a za ponudu vina tijekom cijelog subotnjeg program zadužen je Vinski klaster Srijem.

Pridružite se berbi grožđa 4. i 5. rujna 2020. godine u Iloku, pozdravite jesen u najljepšim bojama, doživite vinsku priču starih podruma koja traje već 500 godina, uz traminac u kojem je uživala na proslavi krunidbe i kraljica Elizabeta II.

Autor: ilok.hr

Fotografija: Iločki podrumi

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

15. Ogulinski festival bajke (15. OGFB)

Read Next

VIA SAINT MARTIN