Crvenokosa Zora – upoznajte Senj

Roman “Crvenokosa Zora i njezina družina” napisao je Kurt Kläber pod pseudonimom Kurt Held nakon boravka u gradu Senju prije Drugog svjetskog rata, a prvi puta je objavljen 1941. godine. Istoimena, izuzetno popularna TV serija u 13 nastavaka, snimana je 1978. u Senju kao njemačko-švicarsko-jugoslavenska koprodukcija.

Radnja se odvija u Senju tridesetih godina 20. stoljeća, a Kurt Held je priču izgradio na istinitim likovima i događajima. Četrnaestogodišnja Zora vođa je družine siročadi koji sami sebe nazivaju uskocima i skrivaju se u tvrđavi Nehaj iznad Senja. Družina živi od sitnih krađa ali kradu samo od bogatih. Nakon što 12-godišnjem Branku umre majka, susjedi ga otprave baki na selo. Baka je okrutna starica, čudakinja, koja Branka drugi dan otjera od kuće da se snalazi kako zna i umije. Branko ubrzo upada u nevolje i završi u zatvoru iz kojeg ga izvuče Zora te se Branko priključi Zorinoj družini koju čine Nikola, Đuro i Pavle, sve odreda djeca bez roditelja. Usporedo s pričom o sudbini Branka i Zore teče priča o sukobu lokalnih moćnika – bogatog seljaka Karamana i korumpiranog gradonačelnika sa siromašnim ribarom Gorianom, jedinim zaštitnikom siročadi.

Za sve koji poznaju i vole Zoru, kao i za one koji će je tek upoznati, Turistička zajednica grada Senja pripremila je tematski put kojim će sve zainteresirane crtani lik crvenokose Zore, u modernijem izdanju provesti kroz najvažnije lokacije u gradu i izvan grada na kojima je snimana serija.  U seriji su uz profesionalne glumce glumili i mnogi amateri iz Senja, pa su se i u Zorinoj družini našla dva dječaka iz Senja – Branko i Nikola. Uz njih su u snimanju sudjelovali i brojni statisti iz Senja te šetajući Senjom još uvijek možemo sresti ponekog glumca ili statista iz serije…

Preuzmite brošuru Grad crvenokose Zore. Kontakt za sve opširnije informacije o šetnjama uz Zoru.


Prisjetite se ili saznajte o zanimljivim scenama iz serije i pronađite lokacije na kojima su snimane. Krenite sa Zorom u otkrivanje grada pod Nehajem!

Autor: visitsenj.com / visit-lika.com

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

43. Večeri na Griču

Read Next

Održan Last minute Open Jazz Festival 2024 edicija Mljet