43. Večeri na Griču

11. do 22. srpnja, Zagreb, atrij Galerije Klovićevi dvori / Crkva sv. Marka

Jedan od značajnijih komornih festivala u Europi 43. Večeri na Griču, ove godine ponovno okuplja renomirana međunarodno poznata imena klasične glazbene scene, a publika će imati priliku uživati u šest vrhunskih koncerata i umjetnicima koji dominiraju pozornicama diljem Hrvatske i svijeta.

Najstariji zagrebački ljetni glazbeni festival Večeri na Griču i ovog će srpnja tradicionalno okupiti brojne ljubitelje glazbe na najljepšim lokacijama Gornjega grada – u atriju Galerije Klovićevi dvori te u crkvi sv. Marka.

„Svake godine održavamo kvalitetu programa na visokoj razini jer znamo koliko to naša publika cijeni. I ove ćemo sezone ostati vjerni klasičnoj glazbi, koja čini programsku osnovicu Večeri na Griču. Vjerujemo kako će ovogodišnji festival izazvati veliko zanimanje kulturne javnosti i potvrditi svoj dosadašnji uspjeh te opravdati status simbola kulturnog života Zagreba u ljetnim mjesecima“, ističe voditelj festivala Josip Nalis, koji poziva sve zainteresirane da mu se tijekom srpnja pridruže na Gornjem gradu.

Ovogodišnje 43. izdanje Večeri na Griču započet će 11. srpnja, kada će festival otvoriti Ballot kvintet kojeg je osnovao poznati francuski violinist i dirigent Rémy Ballot. Povodom 200. godišnjice rođenja Antona Brucknera, Ballot kvintet izvesti će Brucknerov Gudački kvintet u F-duru u peterostavačnoj formi.

Prvi koncert održat će se u jednom od simbola Zagreba, u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, koja će ove godine biti još jedna kulisa gričkih večeri.

Već idući dan festival se sa sljedećim koncertom vraća u predivan atrij Galerije Klovićevi dvori, prostor koji je zaštitni znak Večeri na Griču od njihova osnutka 1982. godine. Ondje će 12. srpnja nastupiti ansambl iz Poljske, Klavirski kvartet Metropolis, a 13. srpnja naš će talentirani gitarist Zlatko Josip Grgić publiku povesti na glazbeno putovanje kroz Španjolsku i španjolske gradove. Grgić, koji nosi nadimak Torresov šaptač (Torres’ Whisperer), u svojim nastupima naglasak stavlja na emociju, autentičnost i izražajnost, nastavljajući tako tradiciju stare španjolske, katalonske gitarske škole.

Nadalje, povodom 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, 14. srpnja održat će se opera Regoč u režiji Kristine Grubiše, koju će izvesti ansambl Euterpa.

Nakon četiri uzastopne glazbene večeri, peti koncert na rasporedu je 18. srpnja, kada će u crkvu sv. Marka doći poznati britanski vokalni ansambl Apollo5, poznat diljem svijeta po svom dinamičnom zvuku. Repertoar ansambla obuhvaća renesansna, klasična i suvremena zborska djela te folk, jazz i pop glazbu, a ovom prilikom praizvest će i hrvatsku tradicionalnu pjesmu Vuprem oči u obradi dirigenta i skladatelja Tomislava Fačinija.

Posljednji koncert ovogodišnjeg izdanja Večeri na Griču održat će se 22. srpnja, kada će u atriju Galerije Klovićevi dvori zajedno nastupiti dvije vodeće hrvatske glazbenice, violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Martina Filjak, čiji će koncert obilježiti kraj festivala.

Uz vrhunske umjetnike, raznolik glazbeni repertoar i poseban ambijent Gornjega grada u Zagrebu, dovoljan su razlog da posjetite 43. Večeri na Griču i prepustite se glazbenoj čaroliji.

Svi programi započinju u 21 sat, a ulaznice za koncerte mogu se nabaviti putem online platforme ili sat vremena prije početka koncerta.

Autor: Večeri na Griču

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Lansiran prvi fact-check portal na temu zdravlja u Hrvatskoj – Medicinski potvrđeno

Read Next

Crvenokosa Zora – upoznajte Senj