U Kraljevici otvoren Mali muzej ribarstva i brodogradnje

U Dvorcu Frankopan svečano je otvoren Mali muzej ribarstva i brodogradnje Kraljevica posvećen ribarskoj i pomorskoj baštini.

Muzej je otvoren u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja u Rijeci, a vrijedan je oko 220 tisuća eura od kojih je bespovratnim sredstvima osigurano oko 100 tisuća eura, 85 tisuća europskih sredstava, 15 tisuća iz proračuna RH i 120 tisuća eura iz gradskog proračuna Kraljevice.

Na prvom katu adaptirana je sjeveroistočna kula i dvije susjedne prostorije u kojima je predstavljena zbirka maketa i slika brodova brodogradilišta Dalmont, povijest brodogradnje u Kraljevici te brojni ribarski alati koje su donirali Kraljevičani.

Gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić zahvalio je svima koji su pridonijeli ovom projektu, posebno građanima koji su donirali svoje ribarske alate i druge predmete za postav muzeja.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci Tamara Mataija kazala je da joj je zadovoljstvo prisustvovati ovoj svečanosti:
„Zbirka maketa kraljevičkog brodogradilišta donirana je muzeju 2015. godine, ali je do nedavno bila smještana u škveru, prije no što smo je izložili u Dvorcu Frankopan te je prezentirana u lijepom prostoru i na stručan način”, rekla je Mataija.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić istaknula je značajne projekte koje Primorsko-goranska županija provodi u cilju očuvanja pomorske baštine i tradicije brodogradnje:

“Primorsko-goranska županija sudjelovala je kao nositelj projekta u nekoliko projekata sufinanciranim europskim sredstvima – Mala barka, Mala barka 2 i Arca Adriatica, čiji je cilj očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana te turistička valorizacija. Projekt Mala barka 2 proglašen je najboljim projektom županija u kategoriji prekogranične suradnje.

Kraljevica ima najstarije brodogradilište u Europi, osnovano 1729. godine te samim time zaslužuje jedan ovakav muzej”. Linčić Mužić posebno je naglasila važnost da djeca i mladi imaju priliku upoznati prošlost svojih predaka brodograditelja.

Večer je završila prigodnim koncertom “Delali smo brodi kantajuć”, Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica iz Kraljevice, čime je otvoreno Kraljevačko kulturno leto.

Autor: pgz.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Dingač – jedan od najpoznatijih vinorodnih položaja u Hrvatskoj

Read Next

Obilježavanje 168. obljetnice rođenja Nikole Tesle u MC Nikola Tesla, Smiljan