U bašćanskoj Galeriji Zvonimir na Krku, otvorena izložba “Retrospektiva”posvećena Pavici Juliji Kaftanić

Početak ljeta, istovremeno i Svjetski dan glazbe obilježeni su u Baškoj na otoku Krku, otvorenjem izložbe u Galeriji Zvonimir posvećenoj Pavici Juliji Kaftanić, svestranoj umjetnici koja je svojim djelovanjem zadužila hrvatsku kulturu, a posebice svoje rodno mjesto Bašku. Pavica Julija Kaftanić (1890. – 1977.) po svojem obrazovanju i profesionalnom djelovanju prvenstveno je bila glazbenica, pjevačica i glazbena pedagoginja, a od malena se amaterski bavila slikarstvom.

Kao datum emotivnog umjetničkog povratka Pavice Julije Kaftanić u njenu Bašku stoga je prirodno odabran upravo Svjetski dan glazbe, čime su objedinjene obje velike ljubavi ove talentirane umjetnice.

Pavica Julija Kaftanić (1890. – 1977.) bila je glazbenica, pjevačica i glazbena pedagoginja, slikarica te aktivna sudionica hrvatskog ženskog pokreta s početka 20. stoljeća. Kulturni doprinos sredinama u kojima je živjela i djelovala je neizmjeran, a njime je zadužila ne samo svoje suvremenike već i buduće naraštaje. Premda je najveći dio života provela na Sušaku, najveća ljubav Pavice Julije Kaftanić bila je i ostala njena rodna Baška. Najvažniji trag u kulturnom životu Baške ostavila je otvaranjem Zavičajnog muzeja 1970. godine, za koji je godinama, uz pomoć sestrične Dinke Radetić Frančić, vrijedno prikupljala etnografsku građu.

Pavica Julija Kaftanić osobitu strast gajila je prema slikarstvu. Počela je slikati još kao djevojčica, da bi vještinu savladala na Sušaku, a usavršila za vrijeme studija u Zagrebu gdje je imala priliku upoznati znamenite hrvatske slikare i kipare. Slike izložene na ovoj izložbi predstavljaju samo dio njezine očuvane umjetničke baštine, iznimno vrijedne za kulturni život Baške, Sušaka, Rijeke, ali i sveukupnu hrvatsku baštinu. Njezinu bogatu ostavštinu čuvali su s mnogo pažnje i poštovanja nećak Božidar Iskra-Kaftanić i supruga Vesna, a njihova djeca Sabrina i Daniel nesebično su darovali ostavštinu Državnom arhivu u Rijeci te Zavičajnom muzeju Baška.

Zajedno sa članovima Pavičine obitelji, ovu vrijednu izložbu pripremio je kustos Theodor de Canziani, dok je programski voditelj galerije Denis Redić. Izložba je realizirana na inicijativu gospođe Maje Bogdešić, koja je organizatore povezala sa obitelji te neumorno tragala za informacijama, slikama i fotografijama iz prošlosti jedne od najznačajnijih bašćanskih obitelji.

U sklopu svečanog otvorenja, kustos Theodor de Canziani istaknuo je kako “originalno uramljene slike govore o historicističkom, no ponajviše secesijskom građanskom ukusu te su eho prošlih vremena”.

“Slike koje se prikazuju na izložbi dolaze iz zbirke Božidara Iskre-Kaftanića i prikazuju tek jedan dio očuvane umjetničke baštine ove autorice. Gotovo stotinu njezinih slika i crteža vapi za adekvatnom valorizacijom i pohranom. Ambijentalno postavljeni, slikaričin štafelaj, paleta i boje te crtaći pribor daju posebnu draž izložbi. Izbor slika te tematski okvir definira u ovoj izložbi potrebu prikaza spomeničkog karaktera autoričina opusa koji tek čeka stvarnu višeslojnu valorizaciju. Do tada, kao nikad prije, budimo svjedoci ove premijerne, a time i povijesne izložbe Pavice Julije Kaftanić u Baški, koja se ponosi svojom vrijednom kćeri”, istaknuo je de Canziani.

Program otvorenja vodila je direktorica TZO Baška Ivana Topić, koja je ovom prilikom zahvalila svima koji su zaslužni za realizaciju ove vrijedne izložbe.

“Hvala od srca svima što ste nam se pridružili na otvorenju izložbe “Retrospektiva”, posvećene Pavici Juliji Kaftanić. Budući da u ovoj godini obilježavamo i 120 godina organiziranog turizma, htjeli smo kroz postav izložbi u našoj Galeriji Zvonimir odati počast umjetnicima koji su svojim radom zadužili hrvatsku kulturu, a posebice svoje rodno mjesto Bašku. Stoga posebno hvala obitelji Iskra-Kaftanić, koja je s mnogo pažnje i poštovanja u sušačkoj vili čuvala bogatu obiteljsku ostavštinu, iznimno vrijednu za kulturni život Baške. Zahvaljujući njihovoj skrbi i ljubaznosti, danas imamo priliku svjedočiti ovoj iznimnoj izložbi”, poručila je direktorica TZO Baška Ivana Topić, dok je načelnik Općine Baška Toni Juranić zahvalio okupljenima na sjajnom odazivu, kojim se Baška dostojno naklonila svojoj dragoj sumještanki.

“Od srca hvala obitelji Iskra-Kaftanić za sve što su dosad učinili za Bašku, a posebno na najrecentijim donacijama koje su odlučili darovati Općini Baška i Bašćanima, baš kao što je to za svojega vremena činila i Pavica Julija Kaftanić. Tek nam slijedi osmisliti način na koji ćemo ove vrijedne radove adekvatno prezentirati javnosti, no nesumnjivo je riječ o djelima koji će uvelike doprinjeti atraktivnosti bašćanske kulturne ponude”, istaknuo je načelnik Općine Baška Toni Juranić.

Posebnu emotivnu notu izložbi dala je upravo prisutnost članova obitelji Kaftanić, brata i sestre, Danijela Iskre i Sabrine Babić, koji su također veliki zaljubljenici u Bašku.

U čast ovoj velikoj umjetnici i svjetskom danu glazbe, otvorenje izložbe obogatio je nastup još jedne velike umjetnice, renomirane hrvatske harfistice Diane Grubišić Ćiković. Diana je okupljene svečano uvela u otvorenje izložbe izvedbom skladbe Impromptu, Reinholda Glierea, a svečanost su uljepšali i najmlađi čuvari bašćanske baštine, članovi Kulturnog društva Šoto.

Izložba u Galeriji Zvonimir otvorena je do 31. srpnja 2024., i može se pogledati od ponedjeljka do petka od 8:00 do 21:00 sat te subotom od 9:00 do 19:00 sati.

Autor: Tonči Denis Redić / visitbaska.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Izložba „Klimt i Daleki istok“ otvorena u Palači šećera

Read Next

Dingač – jedan od najpoznatijih vinorodnih položaja u Hrvatskoj