Izložba „Klimt i Daleki istok“ otvorena u Palači šećera

Izložba „Klimt i Daleki istok“ otvorena je u Palači šećera 20. lipnja 2024. kao nastavak programa započetog 2021. izložbom „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“ u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture.

Izložba „Klimt i Daleki istok“ svojevrstan je nastavak programa u obliku periodičnih događaja objedinjenih konceptom nepoznatog Klimta. To znači temama koje su ostale manje stručno izražene i manje poznate javnosti. Izložba ima podnaslov „Nepoznati Klimt i utjecaji dalekoistočne i afričke umjetnosti“, a pred oči posjetitelja donosi dio slikarove osobne kolekcije predmeta s Dalekog istoka i afričkih država koji se danas čuvaju u bečkom Muzeju Leopold.

Klimtova fascinacija kineskom ikonografijom, japonizmom i afričkim običajima dekoriranja uporabnih predmeta i tekstila značajno je utjecala na njegovu karijeru, pa i na stvaranje najpoznatijih djela iz njegova zlatnoga razdoblja. To se posebno odnosi na predmete afričkog porijekla, što je obilježje vidljivo sve do kraja karijere.

Kako je naglasila na otvorenju izložbe kustosica Deborah Pustišek Anti, zamisao o izložbi rođena je u doba pripreme „Nepoznatog Klimta“, kada je došlo do susreta s Klimtovim pranećakom Peterom Zimpelom, koji je naslijedio dio Klimtove ostavštine. Dio kolekcije je nažalost, uništen za Drugog svjetskog rata.

U Muzeju grada Rijeke danas se može vidjeti 13 sačuvanih predmeta iz kolekcije koju je slavni umjetnik skupljao tijekom svoga života. Njih se može primijetiti i na fotografijama unutrašnjosti Klimtova ateljea, što je potvrda više njihove autentičnosti.

Otvorenje izložbe začinila je kineska glazbenica Liu Sha, izvodeći dvije tradicionalne skladbe svoga naroda na podjednako tradiconalnom žičanom instrumentu pod nazivom pipa. Izložba „Nepoznati Klimt – utjecaji dalekoistočne i afričke umjetnosti“ nesvakidašnja je prilika da se zaviri u intimnu kolekciju suvenira slavnoga Gustava Klimta.

Izložbu možete razgledati do 10. studenoga 2024. godine.

Autor: muzej-rijeka.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Krasno i Svetište Majke Božje od Krasna (MB Krasnarske)

Read Next

U bašćanskoj Galeriji Zvonimir na Krku, otvorena izložba “Retrospektiva”posvećena Pavici Juliji Kaftanić