Krasno i Svetište Majke Božje od Krasna (MB Krasnarske)

Iz Svetog Jurja s Jadranske magistrale vodi cesta do Krasnog Polja – najvećeg naselja na Velebitu koje se nalazi na 714 m n.m.
Marija Šojat
Dario Žagar
Dario Žagar

Svetište Majke Božje od Krasna

Istočno od Krasna i sela Devčići vodi put do crkve Majke Božje Krasnarske iz XVIII., izgrađene na temeljima srednjovjekovne crkve. Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drveni kasetirani strop, oslikane scene iz života Isusa, Marije i svetaca, s latinskim citatima, iz 1740.g.

Legenda o Majci Božjoj Krasnarskoj potječe iz 1219. godine: ” U šumu krasnarsku, pastiri su često vodili svoja stada na ispašu. Jednoga dana ugledaše u šumi na starom panju čudesan cvijet, a u cvijetu im se ukazala slika Majke Božje. Pastiri cvijet ponesu u polje Krasno, gdje se nalazila kapelica. Međutim ubranog cvijeta najednom nestade, u potrazi pastiri se vrate u šumu krasnarsku te na istom starom panju ugledaju ponovno čudesan cvijet. Narod je u spomen na događaj, izgradio u šumi kapelicu u čast Majci Božjoj, a nad starim panjem, gdje se čudesan cvijet ukazao, podignut je žrtvenik.”

Marija Šojat

Majku Božju od Krasna svake godine posjeti oko 100.000 hodočasnika iz cijele Hrvatske, ali i šire. U Krasnu se stanovnici Primorja i Like od davnina okupljaju 15. kolovoza u čast Velike Gospe. Prije izgradnje prometnice hodočasnici su do svetišta mogli doći samo pješice, a veliki broj vjernika i danas uoči Velike Gospe tradicionalno pješači prema Krasnu.

Krasno Polje je jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, gdje godišnje hodočaste deseci tisuća vjernika.

U mjestu se nalazi sjedište Nacionalnog parka Sjeverni Velebit uz posjetiteljski i informacijski centar za posjetitelje Nacionalnog parka “Kuća Velebita”, dvije pilane, šumarija i sirana, a 2005. godine u njemu je otvoren prvi šumarski muzej u Hrvatskoj. Uz smještaj koji vam nudi Krasno, suživite se s prirodom boraveći i u obnovljenim pastirskim stanovima u Lubenovcu i Alanu u sklopu NP Sjeverni Velebit. Planinari se mogu smjestiti u nekoliko planinarskih kuća u okolici (Apatišan, Oltari, Zavižan, Alan).

Svi oni koji žele osjetiti iskonski prirodni ambijent uživat će u posjetu.

Autor: visit-lika.com / visitsenj.com

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Održana KultuRi – Konferencija valorizacije kulturno povijesne i sakralne baštine u turizmu

Read Next

Izložba „Klimt i Daleki istok“ otvorena u Palači šećera