Utvrda Fortica oživljena novom mobilnom aplikacijom TZ Grada Otočca

Utvrda Fortica, renesansna građevina izgrađena 1619. godine jedini je ostatak renesanse na području grada Otočca. Ova raritetna građevina, koja je ujedno i jedna od samo nekoliko pravilnih trokutastih kula u Europi, vrlo je zanimljiva turistička destinacija iako su danas na njenom mjestu samo ostaci.

Fortica je bila obrambena kula koja je služila za trajni boravak vojnika, kao spremište za streljivo i barut te kao spremište za hranu, s kuhinjama i spavaonicama.
Kako bi približili njen izgled građanima i turistima, iz Turističke zajednice Grada Otočca odlučili su se izraditi AR prikaz izgleda utvrde izrađen prema povijesnim podacima. Aplikacija Discover Otočac, koja je prošle subote predstavljena na samoj Fortici, bazirana je na AR iskustvu, što znači da je svim posjetiteljima utvrde Fortica omogućeno njeno razgledavanje putem tehnologije prilagođene stvarnosti i utvrdu sada mogu vidjeti u realnom prikazu kako je ona izgledala nekada. Sve što treba napraviti jest preuzeti mobilnu aplikaciju, postaviti mobitel ispred sebe i obilaskom ostataka utvrde razgledati kako je Fortica izgledala u svom punom sjaju.
„Otočac i Gacka imaju toliko zanimljivih i vrijednih kulturno – povijesnih lokaliteta s kojima se mogu ponositi. Nažalost, lokaliteti kao takvi nisu zanimljivi većem broju posjetitelja zbog čega nam je bila želja osuvremeniti postojeće lokalitete prema najnovijim svjetskim trendovima, učiniti ih dostupnijim i interesantnijim i lokalnom stanovništvu i posjetiteljima.
Mislim da smo izradom ove aplikacije to i uspjeli. Također, utvrda Fortica prvi je lokalitet koji smo na ovaj način predstavili u aplikaciji no istu ćemo u narednom periodu obogatiti ostalim lokalitetima ali i likovima“ izjavila je prilikom predstavljanja aplikacije direktorica Turističke zajednice Grada Otočca – Viktorija Rogić.


U ime tvrtke koja je izradila aplikaciju na predstavljanju se okupljenima obratio voditelj projekta Bruno Ćutić koji je ukratko predstavio način izrade same aplikacije.
“Temelj ove aplikacije je 3D model rekonstrukcije izvornog izgleda Fortice. Osim što je vjeran
konstrukcijom i oblikom, primjenom različitih tekstura nastojali smo prikazati i izvorne materijale kojima je građena. Aplikacija koristi GPS navigaciju kako bi model bio prikazan što preciznije na stvarnoj lokaciji, te Google i Apple AR platforme za funkcionalnosti proširene stvarnosti i što vjerniji doživljaj. To korisnicima omogućuje da dožive izvornu Forticu izvana i iznutra, saznaju više informacija te naprave fotografije unutar aplikacije.” Za sve opširnije informacije o aplikaciji dostupni su u TZ Otočac.

Renesansna Fortica vas čeka na otkrivanje!

Autor: discover-otocac.com/hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Villa Ružić – jedinstven baštinski resurs kulture Kvarnera

Read Next

64. Međunarodni dječji festival Šibenik