Valenta Wines – tradicija vinogradarstva na rajskom brdu nadomak Motovuna

Istarska obitelj Valenta, otac Valter i sinovi Stiven i Ivica, generacijama se bave vinogradarstvom u Kaldiru, romantičnom malom mjestu na osunčanim brežuljcima nadomak Motovuna, jednom od najkvalitetnijih vinogradarskih područja Istre i Hrvatske.

2017. godine obitelj Valenta odlučuje se na novi poslovni zamah, predstavljena je prva etiketa Malvazije i postavljena je danas jedna od najmlađih istarskih vinarija gdje vina proizvode njegujući prirodnu proizvodnju u očuvanom okolišu, na čistom zraku i uz mnogo sunca.

Valter Valenta ugledno je ime u vinskim krugovima Hrvatske, stajao je godinama iza prodaje najveće vinarije u Istri, Agrolagune. Ljubav prema vinogradarstvu usadio je i potomcima te unuk Sajmon nastavlja obiteljsku tradiciju studirajući enologiju u Udinama..

Vinarija Valenta trenutno nudi pet etiketa vina redom brzo prepoznatih na tržištu i kvalitete potvrđene brojnim medaljama na mnogim natjecanjima.

Danas obitelj predano obrađuje 15 hektara vinograda, svi su smješteni u okolici Motovuna na specifičnoj bijeloj zemlji. Mjestašce Kaldir, poznato je uz poseban mir i po tri vinarije koje kao i preostale vinarije iz motovunskog kraja zajedno egzistiraju i razvijaju ponudu temeljenu na višegodišnjem iskustvu. Uz vinariju Valenta, u Kaldiru se nalaze vinarije Benvenuti i Bertoša. 

Ponudu vinarije Valenta tradicijski čine autohtone sorte grožđa malvazija istarska i teran, koji u motovunskim vinogradima postižu ponajbolje rezultate te muškat bijeli i sauvignon bijeli, sorta koju istarski vinari i gosti sve više preferiraju.

Ponos Valenta Family Wines je vinograd na poziciji Raj na brdu Šubijent, gdje na bijeloj istarskoj zemlji vrhunske urode daju teran i malvazija. Znakovit je povijesni naziv položaja vinograda na nadmorskoj visini od 260 metara – Paradiso.

Iz Valenta Wines planiraju proširiti ponudu gradnjom boutique vinskog podruma s modernim pratećim sadržajima te uz postojeće 4 vinske etikete; Malvazija, Sauvignon bijeli, Teran Terre di Paradiso i Muškat bijeli, razvijati nove vinske etikete za zahtjevnija nepca.

KONTAKT: Valenta Wines, Kaldir 9 A
52424 Motovun, Hrvatska
E-MAIL: info@valentafamily.wine M: +38598208516

Autor: LUX Promocija, Sunčana Matić

Fotografija: Dejan Hren, Valenta Wines

1 Review

5

Damir

Čestitke fam. Valenta!!!

Write a Review

Read Previous

Međunarodna vrtna izložba Floraart 2024., Bundek kao najraskošnija cvjetna oaza

Read Next

Kvaliteta vode obalnih kupališta Hrvatske na prvom mjestu u Europi