Kumpanjol – blatska tradicionalna slastica inspirirana viteštvom

Gastronomija u Blatu i na otoku Korčuli od davnina nosi neraskidivu poveznicu čuvarice kulturne baštine i stvaranja prepoznatljivog enogastro brenda naše destinacije.

Stoga nije slučajno što je nakon ishođenja zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na razini EU-a za tradicionalni kolač Lumbliju, koja je i prva slastica nositeljica te prestižne oznake u našoj županiji, i predstavljanja Blatske torte® kao jedinstvene slastice inspirirane tradicijom, iznjedrena još jedna nova, ali opet tradicionalna slastica inspirirana Lumblijom, nazvana upravo – Kumpanjol®.

Kumpanjol® je slastica inspirirana viteštvom, osebujna okusa i mirisa osobito povezana s Viteškim udruženjem Kumpanjija iz Blata jer simbolizira upravo viteza koji pleše taj tradicionalni otočni „ples od boja“.

Kumpanjol® je originalan suvenir u obliku keksa koji je ukrašen pečatom posebno izrađenim za tu namjenu. Pečat koji definira oblik te slastice oblikovan je u formi štita s utisnutim logom Udruženja koji prikazuje viteza kumpanjola u karakterističnoj i dinamičnoj figuri viteškog plesa s mačevima, a osim figure kumpanjola sadržava i natpis „Viteško udruženje Kumpanjija Blato“ te dvije godine: 1214. (godinu Korčulanskog statuta) i 1927. (godinu statutarnog utemeljenja Udruženja).

Osebujna je okusa zahvaljujući sastojcima kao što su bademi, mljeveni klinčići, cimet, muškatni oraščić, korijandar, anis, korica limuna i naranče, vanilin šećer, rakija (rakija od ruža ili travarica) i džem od smokve. Među navedene sirovine prilikom izrade tijesta dodaje se i mljeveni rogač. Poseban je sastojak koji toj slastici daje karakterističnu i prepoznatljivu svijetlo do tamno smeđu boju varenik.

Kumpanjol®, sada zajedno s Blatskom tortom®, nova je slastica blatskog i otočnog podneblja i plod nepresušne tradicije izrade Lumblije sa svim prepoznatljivim sastojcima koja se kao vrijedna baština njeguje i čuva u suradnji s Viteškim udruženjem Kumpanjija – Blato.

Autorica je tih slatkih delicija i nositeljica žiga industrijskog dizajna pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Kristina Sardelić, a slastice nose zaštićene oznake industrijskog dizajna i žiga pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo RH. Zajedno s Lumblijom, zaštićenom na razini EU-a, nove slastice inspirirane tradicijom postaju nezaobilazan dio prepoznatljivih okusa i mirisa naše destinacije i svake manifestacije, zaštitni znakovi ovih prostora, turistički proizvodi dostupni tijekom cijele godine i reprezentativni otočni suveniri.

Kumpanjol®
Kristina Sardelić
                                                            Viteško udruženje Kumpanjija – Blato
Moja Nadalina d.o.o.                                                         82. ulica 8
Ulica 47, br. 20                                                                 20271 Blato
20271 Blato                                                                     kumpanjija@gmail.com
+385/95 843 2220

Autor: tzo-blato.hr / visitdubrovnik.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

5. The Coklje Fest u Otočcu – tradicijski street art festival

Read Next

Park prirode Učka slavi 25 godina