NP Risnjak među pet je najboljih europskih nacionalnih parkova

Nacionalni park Risnjak među pet je najboljih europskih nacionalnih parkova po izboru prestižnog Guardiana.

U vrhu njihove nedavno objavljene liste parkovi su koji nisu izloženi prekomjernim gužvama, a u isto vrijeme očaravaju svojom netaknutom prirodom i jedinstvenog su iskustva za posjetitelje.

NP Risnjak

U Guardianu ističu da krševiti vrhovi, mirne šume i bistrine rijeke Kupe čine pejzaž Risnjaka zaista posebnim, a bogatstvo flore i faune čini ga jedinstvenim staništem. Pojašnjavaju i da je naš prelijepi Risnjak nazvan po rijetkom stanovniku ovih krajeva – risu, no on nije samo utočište divljih životinja poput smeđih medvjeda, vukova i divokoza, već i svih  koji traže bijeg od užurbanog, modernog života.

Kao jednu od najvećih atrakcija Risnjaka ističu izvor rijeke Kupe koji posjetiteljima pruža nezaboravno iskustvo boravka u prirodi.

Poučne staze nalaze se duž parka te nude mogućnost organiziranog istraživanja. Za sve one željne osvajanja vrhova, Risnjak nudi čak 11 vrhova za penjanje, dok najviši među njima doseže 1528 metara.

Uz Risnjak na listi top pet su i španjolski Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, francuski Mercantour, Francuska, njemački Eifel te portugalski Peneda-Gerês.

Izvor: pgz.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Nakovana na Pelješcu – inspiracija za romantičare i umjetnike

Read Next

Noć tvrđava 2024.