U Zadru svečano otvoreni obnovljeni kompleks crkve i samostana sv. Nikole i novi Edukacijsko-prezentacijski centar podvodne arheologije

U Zadru su nakon tri godine obnove, otvoreni obnovljeni kompleks crkve i samostana sv. Nikole i novi Edukacijsko-prezentacijski centar podvodne arheologije u sklopu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju (MCPA).

Obnovljen je i uređen kompleks crkve i samostana sv. Nikole, novi dom Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Zadar je obnovom ovog kompleksa dobio još jedan biser spomeničke baštine, obnovljen i prenamijenjen u prezentacijski prostor za jednu od važnih znanstvenih grana – podvodnu arheologiju. Projektom je osigurana i obnova postojećih i izgradnja novih prostorija Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, njihovo opremanje i prilagodbu novim sadržajima s primarnom svrhom unaprjeđenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta MCPA.

Povijest vrijednog baštinskog kompleksa na kojem se ocrtavaju sve mijene zadarske povijesti 

Prvi podatci o gradnji crkve sv. Nikole potječu iz perioda 11. stoljeća, od 13. stoljeća ga nastanjuju benediktinske redovnice – klarise. Iz tog razdoblja sačuvani su vidljivi ostatci zvonika čija se gradnja smješta u period 12. stoljeća. Nakon više faza gradnji i brojnih izmjena koje je kompleks doživio, današnja crkva sv. Nikole počela se graditi 1760. godine, a desakralizirana je već 1798. godine od kada je služila kao vojarna i vojna bolnica te arhivski prostor tijekom posljednjih decenija 20. stoljeća. Na kratku nas je povijest ovog vrijednog baštinskog kompleksa na kojem se ocrtavaju sve mijene zadarske povijesti podsjetio Mladen Pešić, ravnatelj MCPA na, koji je početku svečanog otvorenja kazao kako je ovo zaštićeno kulturno dobro godinama bilo devastirano i prepuštano zubu vremena.

– Sam je prostor kroz stoljeća doživljavao razne preinake. Danas stojimo u baroknoj crkvi iz druge polovine 18. stoljeća, koja zapravo nikada nije do kraja niti završena. Crkva je dugi niz godina, nakon desakralizacije bila vojni objekt, što znamo iz povijesnih izvora i arheoloških podataka. Nakon djelomične sanacije od strane Tankerske plovidbe krajem prošlog stoljeća, imali smo veliki zadatak dovesti ju u današnje stanje. Od 2013. godine otkada kompleksom upravljamo, radili smo razna istraživanja kao podlogu za pripremu ovog projekta, kazao je Pešić, naglasivši kako je MCPA jedinstvena ustanova koja se bavi podvodnom arheologijom i UNESCO centar druge kategorije. Cilj ove obnove, dodao je, nije samo valorizacija kulturne baštine, već i turističke ponude grada.

– Ministarstvo nas je, unatoč porastu troškova i probijanju rokova odlučilo pratiti do samog kraja. Kompletno je obnovljena crkva sa zvonikom, okoliš i prijemna zgrada sa paviljonom za radionice i tri dormitorija za stručnjake i posjetitelje. Zaposleno je i pet novih djelatnika, plus još dvoje u budućnosti, rekao je Pešić. Centar koji je dugo godina aktivan na međunarodnom planu sada napokon ima i svoj stalni, reprezentativni dom u Zadru.

Siniša Šešum, šef sarajevskog UNESCO – ovog Regionalnog ureda za znanost i kulturu u Europi, govoreći o važnosti UNESCO – ove kategorizacije naglasio je kako je Zadar važno kulturno – povijesno središte svjetske važnosti. Istaknuo je kako je obnova ovog kompleksa jedan od najsvjetlijih primjeraka promocije konvencije UNESCO – a o zaštiti te arheološke grane. – Drago nam je zato priznati da smo jedan od “krivaca” za realizaciju ovog projekta, jer od samog smo početka partner Ministarstvu kulture i medija. Uživajmo zato u novim otkrićima i prezentaciji bogate podmorske kulturne baštine Hrvatske, rekao je Šešum.

Od 2013. godine kompleks je u vlasništvu MCPA, te su unutar njega provedena brojna arheološka istraživanja koja su prethodila izradi projektne dokumentacije. Nakon izrade idejnog projekta i kompletne projektne dokumentacije koju su financirali Ministarstvo kulture i medija, UNESCO i grad Zadar, stvoreni su uvjeti za financiranje obnove kompleksa iz sredstava Europske Unije i njegovo opremanje.

 Sv. Nikola zadnji je dragulj krune prve zadarske ITU omotnice

– Sv. Nikola zadnji je dragulj krune prve zadarske ITU omotnice. Od palača Cosmacendi preko Cedulina, malog Arsenala, Kneževe i Providurove palače do stare Tehničke, uređenja Rive i Muraja i na kraju ovog edukacijsko – prezentacijskog centra, nekoliko je gradskih proračuna uloženo u obnovu kulturne baštine. Zajedno s nacionalnim institucijama radili smo na brojim važnim projektima zaštite i obnove spomeničke baštine, po kojima smo međunarodno prepoznati. Ponosan sam zato na nove sadržaje u ovoj ljepotici, koji nadograđuju znanstveni i kulturni status grada i vraćaju gradu staru povijesnu vizuru, izjavio je Branko Dukić, gradonačelnik Zadra.

Centar znanosti i kulture

Nakon što je nekoliko desetljeća samostanski sklop bio u potpunosti zapušten, u kolovozu 2020. godine MCPA javnosti je predstavio projekt obnove čitavog kompleksa, koji osim obnove, za cilj ima i valorizaciju samog prostora. Tako je samostan sv. Nikole danas postao reprezentativnim kompleksom u kojem će se prezentirati aktivnosti i vrijedni nalazi, ali i gdje će se održavati međunarodne znanstvene konferencije. Grad Zadar dobiti će novi centar kulture i javni prostor za kulturna događanja i znanstvene skupove.

Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU je izjavio kako je tim MCPA na svojim leđima, uz potporu Grada i resornog ministarstva zdušno radio na tome da prebrode svaku krizu kako bi projekt priveli kraju.

– Ovo je jedan od strateških projekata za grad Zadar, koji pokazuje kako grad brine o svojoj kulturnoj baštini. ITU mehanizam tu se našao kao savršena prilika da se ovom kolosalnom projektu omogući potrebni novac. Srce zadarskog urbanog identitetskog tkiva – Polutok – u svega je nekoliko godina tako transformiran i obnovljen. Promijenjena je percepcija ovog grada i dodana vrijednost njegovu urbanom okolišu jer ulaganje u kulturnu baštinu ulaganje je u nas same i ono što kao društvo vrednujemo, zaključio je Šime Erlić.

Obnova zadarske kulturne baštine od životnog je značaja za Hrvatsku

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija na kraju je naglasila kako je revitalizacija i obnova zadarske kulturne baštine od životnog značaja za Hrvatsku.

– Drago mi je da novi život ovog kompleksa započinje hommageom Valteru Dešpalju. Podsjetila bi zato na značaj samog MCPA u doprinosu istraživanju podvodne arheologije na svjetskoj razini. Prije kojih 25 godina sam kao mlada zaposlenica ministarstva pod ministrom Biškupićem tako sudjelovala u pregovorima o donošenju UNESCO – ve Konvencije o zaštiti podvodne arheologije. Hrvatska se snažno politički zalagala za tu konvenciju, kako bi se zaštita podvodne arheologije digla na novu razinu, što smo kasnije i potvrdili brzom ratifikacijom konvencije i osnivanjem MCPA, poručila je ministrica, kazavši kako podvodna arheologija, osim znanstveno – stručnog dijela obuhvaća i brojne entuzijaste, ronioce i ljubitelje povijesti i prirode.

U obnovu kompleksa uloženo je pet milijuna eura, od toga je 85 posto osigurano iz europskih fondova, a ostatak iz proračuna Ministarstva kulture i medija.

Na dan otvorenja Centra, godišnjicu smrti velikana zadarske i hrvatske glazbe, violončelista i pedagoga Valtera Dešpalja, Koncertni ured Zadar organizira koncert u novoobnovljenom kompleksu sv. Nikole. Nastupit će dvanaestoro njegovih bivših studenata, danas priznatih violončelista i pedagoga, a na programu će biti djela Franza Schuberta, Mauricea Ravela, Igora Kuljerića i drugih.

Autor: LUX Promocija

Fotografija: min-kulture.gov.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Biciklističke staze Vodica

Read Next

Retrospektivna izložba Josipa Botterija Dinija u Klovićevim dvorima