Skriveni biseri – Crkva sv. Vlaha u Lastovu

Lastovski je prirodni i urbani okoliš urešen velikim brojem crkava, crkvica i kapela – povijesno 46, koliko je i otoka, otočića i hridi u arhipelagu te polja i vrhova, a danas 38, od kojih su 21 zaštićeno kulturno dobro.

Jedna od njih je i crkva sv. Vlaha iz 14. stoljeća, a nalazi se u mjestu Lastovu, iznad Pjevora (Gornji Pjevor). Gradnja je započela za vrijeme Dubrovačke republike. U pročelju ima lunetu i ružu prozora (okrugli prozorčić u obliku gotičkog četverolista) koja se nastavlja malom preslicom. Sa strane su barokni prozori i ulaz podignut s pet stuba. U crkvi se još uvijek nalaze počasne stolice za kneza, suce i uglednike.

Nakon lastovske bune protiv Republike (1602-1606) i vraćanjem otoka pod dubrovačku vlast, 1610. godine na glavni oltar postavljena je slika Antonija Sicurija s prikazom sv. Vlaha, sv. Kuzme i Damjana, sv. Katarine i sv. Sebastijana, koja je nakon propadanja drvenog oltara (1676. godine) postavljena na bočni oltar. Kao zamjena starom, korčulanski klesari izradili su novi oltar, na koji je postavljena slika sv. Vlaha s grbovima Republike, koja je “zaboravila” dodati bilo kakvo otočno obilježje. Crkva je više puta obnavljana, a knez Martolica Crijević obilježio je proširenje i završetak gradnje crkve baroknim natpisom koji je dao ugraditi u samo pročelje crkve.

U ovoj crkvi 3. veljače slavi se misa i blagosilja grlo.

Autor: tz-lastovo.hr / visitdubrovnik.hr

Fotografija: Jelena Župančić

1 Review

5

Maro

Pozdrav najljepšemotoku Lastovu!

Write a Review

Read Previous

Provedite proljetne praznike u prirodi i posjetite Park prirode Vransko jezero

Read Next

Molo longo trk – utrka po riječkom lukobranu