Manifestacija „UPOZNAJMO FRANKOPANE“ – predstavljanje Kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“ u Opatiji

U godini kada Opatija obilježava 180 godina turizma, Primorsko-goranska županija najavljuje manifestaciju „UPOZNAJMO FRANKOPANE“ – višednevno predstavljanje Kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“ u Opatiji.

U okviru manifestacije koja će se održati od 28. ožujka do 12. travnja u povodu 180 godišnjice opatijskog turizma, na više lokacija bogata frankopanska baština približit će se široj javnosti kroz izložbu, kazališne predstave, predstavljanje interpretacijskih centara, srednjovjekovne radionice, zanimljive interpretacije i izletima na neke od lokacija rute. Manifestaciju zajednički predstavljaju Primorsko-goranska županija i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u suorganizaciji s Gradom Opatija i Festivalom Opatija.

Može li život biti nevjerojatniji od filmova i romana? Itekako. Potvrđuje to životna priča hrvatske feudalne obitelji Frankopan. Punih pet i pol stoljeća Frankopani su upravljali životom na području današnje Primorsko-goranske županije. Čvrstom rukom gospodarili su gradovima i poljima na jadranskoj obali, na otocima i gorskom zaleđu. To su nazivali svojom „državinom“. U njoj su podizali utvrde i dvorce. Mačem odbijali osvajače. Otvarali rudnike zlata, širili vinograde. Plovili jedrenjacima i vadili morsku sol. Pisali zakone. Kovali političke urote. Voljeli i pisali ljubavne pjesme. Poticali oko sebe kulturu i umjetnost. Priča o njima puna je uzbudljivih zapleta, okršaja, intriga, zanosa, vrhunaca i padova. Frankopani su postali legenda. I to najbolje vrste, ona koja se uistinu dogodila. Da nije bilo njih, naši bi muzeji bili siromašniji. Uzvišenja pustija bez tvrdih kaštela. Kultura zakinuta za vrijedna ostvarenja.

Na kulturno-turističkoj ruti Putovima Frankopana možete se upoznati sa sedamnaest kaštela, utvrđenih gradova, kula i dvoraca te tri sakralna objekta. Ako ste skloni otkrivanju priča koje osvajaju nepoznatom i neobičnom poviješću, ruta je za Vas odličan izbor. Zdanja na toj ruti mnogi doživljavaju kao prava vremenska vrata kroz koja se stiže u neki drugi, davni svijet. Nama dalek i egzotičan, a opet nekako blizak. I samo sat vremena udaljen od Opatije. Ruta se proteže kroz tri područja, tri cjeline, sve prateći raznovrsnost njihova krajolika. Otkuda krenuti, kojim putem? Na ta pitanja nema lošeg odgovora. Krenuli iz Gorskog kotara, Vinodola ili s otoka Krka, odabrali najprije morske dionice, pa onda gorske ili obrnuto – svejedno je. Ruta je tako zanimljiva da ste na njoj uvijek na dobrom putu…

Vidimo se u Opatiji!

Autor: ruta.frankopani.eu

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Posebno lijep tradicijski dekor za Uskrs u Dubrovniku – dvometarska ukrasna pengana jaja

Read Next

Provedite proljetne praznike u prirodi i posjetite Park prirode Vransko jezero