Posjetite Opuzen – gradić-dragulj rijeke Neretve

Opuzen je smješten na samom jugu Dubrovačko-neretvanske županije između Ploča i Metkovića čija povijest seže od antike preko kasnijeg razvoja u Mletačkoj Republici.

Ovaj gradić-dragulj u prošlosti se spominje kao otok Posrednica, a svoj naziv dobiva po tvrđavi Fort Opus koju su Mlečani sagradili u 17. stoljeću. Kulturno-povijesna baština je najizravniji dokaz značajne prošlosti ovog malenog grada u dolini Neretve. Dolaskom na glavni gradski trg – Trg kralja Tomislava osjeti se dašak rimske kulture. Na trgu se čuvaju važni spomenici koji potječu iz susjedne rimske kolonije Narone, a koji se gotovo već dva stoljeća nalaze u Opuzenu: fragmenti statue rimskog cara Tiberija, fragment nadgrobne are Gaja Vibija Severa, korintski kapitel s natpisom naknadno uklesanim u 19.

stoljeću, 13 tona teška monolitna kamena klupa od bračkog kamena koja zapravo oživljava legendu o nastanku Opuzena, Crkva Sv. Stjepana Prvomučenika iz 19. stoljeća (zaštitnik grada Opuzena) najistaknutiji simbol duhovnosti grada i najvažniji arhitektonski spomenik Opuzena, Stari most sagrađen 1887. u sklopu projekta regulacije rijeke Neretve.

Osim bogate kulturno-povijesne baštine svaka ulica ima svoje boje, a više od 100 zidova životopisno su muralima oslikali „street“ artisti iz različitih dijelova svijeta u sklopu festivala ulične umjetnosti „Street Art Zen Opuzen“.

UŠĆE NERETVE
Područje ušća Neretve posebni je ornitološko-ihtiološki rezervat u kojem se spajaju močvarni i morski krajobraz te kao takav predstavlja utočište mnogim životinjskim vrstama. Ovo područje je od iznimne važnosti zbog bogatstva ribljeg fonda (69 vrsta), te je važno sklonište za ptice selice. Na mjestu gdje se rijeka Neretve ulijeva u more stvorena je velika pješčana dina koja se proteže gotovo kilometar u more i nudi obilje niske stajaće vode.

CIKLOTURIZAM
Cikoturistička ruta „Mandarina ride“ idealna je ruta za otkrivanje povijesnih i prirodnih ljepota čarobnog Opuzena. Ta ruta proteže se atraktivnim krajolikom gotovo nepreglednih nasada mandarina i mediteranskih poljoprivrednih kultura južnog dijela „Hrvatske Kalifornije“. Sastavni dio cikloturizma je i ruta „Poljem do Ušća“ te predstavlja jednu od najčarobnijih lokacija na hrvatskog obali, a takvom ju čini jedinstveni kontrast između plavetnila mora, zemljanih tonova, pješčanih sprudova i plodnih polja rijeke koja se otkriva tijekom vožnje.

Autor: tz-opuzen.hr / visitdubrovnik.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Festival svjetla Zagreb 2024.

Read Next

Posebno lijep tradicijski dekor za Uskrs u Dubrovniku – dvometarska ukrasna pengana jaja