Postavljanjem umjetničke instalacije „Morčić“, krenuo projekt „Ulica Drage Gervaisa kao knjiga stihova“

U sklopu projekta “Ulica Drage Gervaisa kao knjiga stihova” na javnoj površini pločnika u Ulici Drage Gervaisa kod kućnog broja 14, predstavljena je prva u nizu umjetničkih instalacija pod nazivom „Morčić“.

Umjetničku instalaciju „Morčić“ predstavile su Tamara Morić, dugogodišnja predsjednica Kluba Sušačana koji je nositelj projekta, Vesna Rožman, akademska kiparica, ujedno autorica uređenja Ulice Drage Gervaisa te Višnja Višnjić Karković, idejna začetnica projekta.
Riječki kipar Vinko Matković prije 67 godina Ulicu Drage Gevaisa u Rijeci zamišljao je kao knjigu stihova Gervaisove poezije, no njegova ideja tada nije realizirana. Ideja je ponovo aktualizirana prilikom otvaranja izložbe u Muzeju grada Rijeke 2010. godine pod nazivom „Drago mi je, Gervais!“ autorica Višnje Višnjić Karković, Jolande Todorović i Vesne Rožman, da bi Klub Sušačana 2021. godine prihvatio ulogu inicijatora, realizatora i nositelja projekta. Za izradu „Morčića“ zaslužan je Tip Top dizajn iz Matulja.

„Klub Sušačana već punih 30 godina provodi hvalevrijedne akcije poput ove i razmišlja na koji način mladim generacijama ispričati priču o važnim ličnostima ovoga grada. Već su ispričali priču Janka Polića Kamova i posvetili mu skulpturu na mostu iznad Rječine i postavili spomen-ploču Lovri Matačiću na njegovoj rodnoj kući u Strossmayerovoj ulici te danas, Drage Gervaisa. Njihova inicijativa potiče nas da zastanemo, pogledamo i pročitamo stihove koji su obilježili naše djetinjstvo i kulturu.“, kazala je Helena Semion-Tatić, voditeljica Pododsjeka za programe kulture u Gradu Rijeci, dok je Boris Mijolović, predsjednik Vijeća MO Krimeja i domaćin projekta iskazao zahvalnost za realizaciju projekta.

„Projekt je zamišljen kao niz umjetničkih instalacija, a svi stanovnici ulice imat će mali djelić opusa Drage Gervaisa. Tako će na početku Ulice Drage Gervaisa biti postavljena skulptura Drage Gervaisa, a na kraju njegova opširna biografija i interaktivni edukacijski park na temu „Moja zemlja“. „Oblačić“ je sljedeća instalacija koja bi se trebala realizirati ove godine, a nalazit će se na platou ispred marketa.“ – opisala je koncept projekta akademska kiparica i autorica uređenja Ulice Drage Gervaisa Vesna Rožman.

Projekt će doprinijeti ljepšem izgledu jedne od najdužih riječkih ulica, ali i oplemeniti njezine stanovnike te prolaznike, a ima i edukativni karakter koji bi služio djeci predškolskog i školskog uzrasta da pobliže upoznaju lik i djelo Drage Gervaisa te zavole njegovu poeziju.

Svrha projekta je očuvanje identiteta i njegovanje kulturne baštine grada Rijeke kojem je čakavština neizostavan i sastavni dio. Ovim spomen obilježjem posvećenim Dragi Gervaisu i oživljavanjem njegove pjesničke riječi želi se podsjetiti sve građane i posjetitelje na još jednu važnu ličnost iz povijesti grada Rijeke, koja je svojim književnim djelom vjerno oslikala i dočarala značaj liburnijskog prostora i njegovih ljudi.

Autor: rijeka.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Nagradni foto natječaj “SAKUPI IH SVE”

Read Next

13. Noć knjige