Korizmeni koncert Ansambla LADO u Otočcu

„O, Isuse daj mi suze“ korizmeni je koncert Ansambla LADO kojim započinje programsko obilježavanje 75. obljetnice umjetničkog djelovanja jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj. Korizmeni program ponovno je na repertoaru nakon dvije sezone izvođenja nagrađivanog uskrsnog programa „Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke“.

Impresivni vokalni koncerti bit će izvedeni tijekom korizme, u ožujku 2024. godine. Izvedbe su 16. ožujka u Mariji Bistrici i 17. u Slavonskom Brodu. Koncert u Mostaru održat će se 19. ožujka,dan kasnije u Metkoviću te 21. ožujka u Otočcu.

Jedinstvena ekspresivnost Ladovih umjetnika, posebno će doći do izražaja u ambijentu novoobnovljene Crkve svetog Marka na Gornjem gradu u Zagrebu, 22. ožujka. Slijede koncerti u Novskoj, Lipiku i Brestju, 23., 24. i 25. ožujka. Program donosi pomno odabrane korizmene napjeve zabilježene u šokačkim selima u Hrvatskoj, ali i u južnoj Mađarskoj i Vojvodini. Rezultat je to terenskih istraživanja Krunoslava Šokca u Baranji, Srijemu i Bačkoj i Dražena Kurilovčana u Slavoniji. Crkveno pučko pjevanje jedinstven je spoj tradicijske i crkvene glazbe, a napjevi sadržani u ovom koncertu pjevali su se tijekom cijelog korizmenog razdoblja, osim „Jadikovanja proroka Jeremije“, koja su se pjevala u Velikom tjednu. Posebno mjesto među korizmenim napjevima, pučkim pobožnostima i običajima u Slavoniji i Srijemu imalo je pjevanje „Gospina plača“ u kojem su Isusova muka i smrt prikazani tugom Majke i Bogorodice.

Crkveno pučko pjevanje Slavonije, Srijema i Baranje nalazi se na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Korizmeni program „O, Isuse daj mi suze“, baziran na istoimenom studijskom albumu Ansambla LADO, nagrađen je 2013. Porinom za najbolji album duhovne glazbe.

Osim navedene umjetničke i kulturne vrijednosti, duhovna dimenzija ovog programa dovoljan je motiv publici da se pridruži ovom jedinstvenom koncertnom doživljaju, uvodu u raznolike programe koje Ansambl LADO sprema u ovog godini.

Korizmeni koncert održat će se u četvrtak. 21. ožujka u Crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu nakon večernje mise, točnije u 18:30 sati.

Autor: discover-otocac.com

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Praznici u muzeju – pozivnica u Etnografski muzej Zagreb

Read Next

Nagradni foto natječaj “SAKUPI IH SVE”