Tragovima divljih orhideja – novost u dolini Neretve

Orhideje su najbrojnija biljna porodica na svijetu. Većina ljudi ih poznaje samo kao raskošne ukrasne kućne biljke, ne znajući da tijekom bilo koje šetnje u prirodi, mogu susresti orhideje! 

U Hrvatskoj raste gotovo 200 vrsta orhideja. Za razliku od tropskih orhideja koje većinom rastu kao epifiti na drveću, u zemljinom umjerenom pojasu orhideje rastu isključivu na tlu. Većina ih raste na otvorenim staništima (travnjacima), no ima i strogo šumskih vrsta.

Na području Neretve već se duži niz godina proučavaju orhideje i do sada je zabilježeno čak 30 vrsta!

Iz tog razloga je Turistička zajednica Metkovića, u suradnji s Ornitološkim društvom Brkata sjenica tijekom prošle godine radila na novom turističkom proizvodu kroz projekt “Tragovima divljih orhideja”.

Bariša Ilić, zaljubljenik u prirodu, godinama je proučavao i fotografirao orhideje na području doline Neretve te je zajedno s Vedranom Šegotom pripremio tekst za 5 postavljenih tabli. Uz financiranje od strane Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije postavljene su edukativne table za područja Pod gredom, Dragovija, Vid, Dubravica i Metković.

Prošetajte prirodom i upoznajte raznolikost i šarenilo neretvanskih orhideja! No ne zaboravite da su sve orhideje u Hrvatskoj strogo zaštićene vrste te ih je zabranjeno brati. Stoga ih zadržite u svom sjećanju ili zarobite njihovu ljepotu fotoaparatom.

Autor:  tzmetkovic.hr / visitdubrovnik.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Vinistra – En Primeur 2024.

Read Next

Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci -kruna karnevalskih svečanosti na Kvarneru