Vinistra – En Primeur 2024.

12.2.2024. hotel Esplanade, Zagreb

U organizaciji udruge Vinistra u zagrebačkom hotelu Esplanade održava se premijerno kušanje mladih vina sorte malvazija istarska. En primeur je uobičajen oblik kušanja mladih vina u Francuskoj, po kojem je svoje prvo en primeur kušanje malvazija udruga Vinistra organizirala 2012. godine. Događanju se 2013. godine pridružila i udruga Graševina Croatica, a 2014. godine pridružuje im se i udruga Vino Dalmacije.

Ljubitelji malvazija ovaj događaj ne propuštaju. Što donosi berba 2023. otkrit će nam istarski vinari na tradicionalnom premijernom kušanju mladih vina.

Tradicionalno premijerno kušanje vina najpoznatije istarske sorte zakazano je 12. veljače u hotelu Esplanade Zagreb. Vinskim znalcima, distributerima, sommelierima, enolozima, vlasnicima ugostiteljskih objekata, vinskim kritičarima i ljubiteljima vina, šezdesetak istarskih vinara predstavit će malvazije berbe 2023., a i ove će se godine vinarima s istarskog poluotoka pridružiti kolege s Kvarnera s mladim žlahtinama.

Po uzoru na kušanje novih berbi u Francuskoj, prvi hrvatski En primeur organizirala je Udruga Vinistra daleke 2010. i od tada uoči Valentinova istarski vinari na jedan dan doputuju u Zagreb kako bi se u družili s poslovnim partnerima i vinoljupcima uz mlade malvazije.

En primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih malvazija želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina. Vinari predstavljaju svoja mlada vina, najčešće još nerazbistrena, poput mošta, a smisao je pokušati zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti. 

Za profesionalce i javnost

Očekivanja su i ove godine velika unatoč izazovnoj vinogradarskoj godini prepunoj obrata, no nema sumnje da su vinski majstori u vinogradu i podrumu ponovo izvukli maksimum i za Zagreb najavljuju vrhunska iznenađenja.

Koncept En primeura ostao je isti. Degustacija je podijeljena u dva dijela, od 13 do 16 sati rezervirana je isključivo za poslovnu publiku, a od 16 do 19 sati za širu javnost. Ulaz je kao i svake godine besplatan, no u mladim istarskim malvazijama moći će uživati samo oni koji se prijave.

En Primeur u organizaciji Vinistre, jedan je od najatraktivnijih događaja na sve dinamičnijoj hrvatskoj vinskoj sceni. Neprestani rast broja vinara i regija koje sudjeluju u ovoj manifestaciji govori u prilog važnosti degustacija mlade berbe i ovakvih događanja, a svakako doprinosi razvoju kulture vina u našoj regiji.

Prijave za građanstvo i profesionalce su besplatne te se možete prijaviti putem linka: https://vinistra.hr/hr/prijava-en-primeur

Autor: vinistra.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Porinuće – Inauguracija novog koncertnog klavira u Osijeku

Read Next

Tragovima divljih orhideja – novost u dolini Neretve