Noć muzeja 2024. – Muzeji i nova publika

Hrvatsko muzejsko društvo organizira devetnaesti put manifestaciju Noć muzeja, koja će se održati u petak 26. siječnja 2024. godine, u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama.

Devetnaesta Noć muzeja koncipirana je kao dinamična manifestacija s fokusom na važnu ulogu muzeja u zajednici i posebno u tom kontekstu razvoj Nove publike, novih programa i razvoj muzeja, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje muzejskih i drugih institucija s organizacijama civilnog društva, razmjenu znanja i općenito razvijanje partnerstva.

Tema devetnaeste Noći muzeja je – MUZEJI I NOVA PUBLIKA, odgovarajuća je u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima, u kojima će i sami sudjelovati i temama koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo.

Traženje muzejskih stručnjaka za adekvatnim programima, modelima suradnje i prezentacije sadržaja u kojima će različiti segmenti publike zadovoljiti svoje potrebe, nakon različitih kriza koje su prošle ili kojima svjedočimo, klimatskih promjena, održivog i uravnoteženog razvoja, te različitih izazova i nesigurnosti s jedne strane i potrebe čovjeka za novim spoznajama, doživljajima, edukacijom i u konačnici zabavom s druge strane. U tom smislu utjecaj muzeja u stvaranju Nove publike ili na formiranje stavova novih generacija o globalnim temama čovječanstva je ogromno, kao i tema važnih za opstojnost i održivi razvoj lokalnih zajednica.

U jednom dijelu svijeta najrazvijenijih, svjedočimo otvaranju spektakularnih novih muzejskih zgrada i sadržaja, u kojima već umjetna inteligencija zauzima svoje mjesto u prezentaciji. Na potpuno drugoj strani, svjedoci smo velikih migracija stanovništva, koje traži nove životne prilike nakon ratnih sukoba i nesigurnosti, u kojima nerijetko pored ljudskih stradanja, meta su često ciljana uništavanja povijesne i kulturne baštine.

U Hrvatskoj se otvaraju novi muzejski prostori, a u Zagrebu su u tijeku veliki zahvati na višegodišnjoj obnovi nacionalnih muzejskih institucija, koje su zatvorene za javnost, jer su teško stradale u razornom potresu.

Hrvatski muzealci i brojni drugi sudionici pripremaju bogate programe za različitu muzejsku publiku, od novih muzejskih zbirki i muzejskih postava, zanimljivih izložbi, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja, do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih prostora i postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta. Bit će to još jedna prilika za prezentaciju i komunikaciju muzejskih sadržaja i stvaranje Nove publike.

Popis muzeja

Proteklih godina autorice i voditeljice manifestacije Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović, definirale su teme i smjer manifestacije. Ostaju i dalje naše i savjetnice, koje su predložile i ovogodišnju temu Muzeji i Nova publika.

Hrvatsko muzejsko društvo – organizator 19. manifestacije Noć muzeja

Autor: noc-muzeja.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Konferencija održivog razvoja kulturno povijesnog i vjerskog turizma održava se u programu proslave Feste sv. Vlaha i Dana grada Dubrovnika

Read Next

Porinuće – Inauguracija novog koncertnog klavira u Osijeku