Lazareti – mjesto najljepših susreta

Lazareti su jedina potpuno sačuvana karantenska građevina na europskom dijelu Mediterana, pod zaštitom UNESCO – a od 1994. godine.

Odlukom Senata Dubrovačke Republike iz 1590. smješteni su blizu zidina, na istočnom ulazu u Grad, sjecištu glavnih kopnenih i morskih trgovačkih puteva. Gradnja Lazareta trajala je od 1627. do 1647. godine, a njihova važnost u zaštiti Grada od opasnih nevidljivih neprijatelja: kuge i ostalih zaraznih bolesti potvrđena je kada su 1724. godine proglašeni sastavnim dijelom gradskih utvrda. Nalik su zidinama, a čini ih plato i deset lađa (dvorana) između kojih se nalazi pet unutarnjih dvorišta.

Danas Lazareti imaju višestruku namjenu za umjetnost, zabavu, trgovinu, kongrese, ugostiteljstvo, modu, te ina događanja od društvenog interesa i postali su prostor izlazaka i dolazaka ne samo stanovnika Dubrovnika i cijele županije već i turista čiji se broj svake godine povećava.

Komercijalna namjena prostora Lazareta je vrlo važna jer se na taj način ovaj vrijedni prostor približio onima kojima i treba biti namijenjen – ljudima. Na trgu Lazareta su ugostiteljski objekti s odličnom ponudom hrane i pića, prostor u kojem moda dolazi do izražaja kroz dizajnerski potpisane uratke, tu je i ponos Dubrovnika Folklorni ansambl Linđo, Art radionica Lazareti, regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva Deša, te studentski teatar Lero.

Autor: dubrovackabastina.com

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

58. zagrebački salon – Ne radi sam

Read Next

Konferencija održivog razvoja kulturno povijesnog i vjerskog turizma održava se u programu proslave Feste sv. Vlaha i Dana grada Dubrovnika