Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva u Putnikoviću

Pelješac je poznat kao carstvo vina , a kao dopunu konceptu ruralnog razvoja 2019. godine otvorio se Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva u Putnikoviću.

Putniković, malo mjesto u srcu kamenitog Pelješca, vjekovima je živjelo od loze i vina. Nakon Domovinskog rata postupno se razvija i turizam. Spoj izvornih (loza i vino) i novijih vrijednosti (turizam) idealna je  kombinacija koja se uklapa u projekt Ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Poljoprivredna zadruga Putniković, čiji su osnivači i vlasnici obitelji iz Putnikovića i okolnih mjesta, osnovana je davne 1911. godine i uspješno djeluje dosad u uvjerenju da joj se novim sadržajima, kao što su ulaganje u nove proizvodne pogone i otvaranje Prvoga hrvatskog muzeja vinogradarstva i vinarstva, daje dodatni poticaj koji omogućava život i rad brojnim mladim obiteljima koje su odlučile nastaviti živjeti na Pelješcu.

Živeći istinske vrijednosti tradicije u proizvodnji grožđa i vina te tradicije zadrugarstva, uz želju da se povežu s novim vrijednostima koje donosi turizam, rodila se ideja  da se u zgradi Zadružnog Doma osnuje takav Muzej. Jedinstven je primjer u Hrvatskoj, a možda i u svijetu, da jedna zadruga otvara muzej.

Od ideje do realizacije prošlo je više od deset godina, no trud se isplatio

Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva u sklopu PZ Putniković prostire se na više od 800 četvornih metara i sastoji se od tri zbirke – Doma vinarske tradicije, Povijesnog razvoja loze na ovim prostorima i Vina u tradiciji življenja. Između ostalog, posjetitelji će otkriti kakvu je ulogu imalo vino u ruralnim, a kakvu u građanskim sredinama, kako su izgledale etikete, tko su slavni vinogradari i vinari, kako se nekada obrađivala zemlja, koji su se alati koristili, kakvi su običaji vezani uz vino.


Dom vinarske tradicije otvoren je cijelu godinu a za sve upite i informacije javiti se na mail putnikovic.pz@gmail.com

Radno vrijeme muzeja: ljetno 08.00-21:00 i  zimsko 09:00 – 14:00.


ADRESA: 

Putnikovići 14

20248 Putniković

Autor: ston.hr / visitdubrovnik.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

I kralj Rikard Lavljeg srca posjetio je Pirovac

Read Next

‘Polarni san’ u tunelu Grič