Izrada kolendi u Zavičajnoj kući Primorja, Slano

Stari i pomalo zaboravljen običaj izrade i pjevanja kolendi ponovno je oživljen u Zavičajnoj kući Dubrovačkog primorja u Slanome.

Radionica izrade i pjevanja primorskih kolendi organizirana je u sklopu događaja Advent u Primorju, u organizaciji Turističke zajednice Općine Dubrovačko primorje sa željom prikaza djelića slojevite osamstoljetne kolendarske tradicije i nasljeđa dubrovačkog prostora.

Kolenda je stari običaj čestitanja nadolazećeg Božića i Nove godine. Kalendari, najčešće djeca i mladi obilaze ulice, kuće, stanove pjevajući tradicionalnu pjesmu kolende. Kolendavanje se često odvija u pratnji glazbenih instrumenata poput gitare i harmonike. Zauzvrat, kolendari budu nagrađeni novcem, slatkišima ili voćem.

Okupljeni su se prisjetili i starih vremena kada su za svadbenih pohoda nevjesta i njezini roditelji nosili kolendu zetu na dar. Kolenda se izrađuje redanjem smokve i lovora na maslinovu grančicu, lanac se na kraju sjedinjuje i zabada u jabuku ili naranču.

Bilo je lijepo prisjetiti se kako su u davnini darovi izgledali uz prostor ispunjen mirisom kolende. Kulturno umjetnička društva Dubrovačkog primorja cjelokupnu atmosferu učinila su svečanijom tradicionalnim plesom – Linđom.

Izrada kolendi u Dubrovačkom primorju, pokušajte izraditi i Vi:

-maslinova grančica

-smokva

-lovor

-naranča ili jabuka

+ dobra volja

Autor: visit-slano / visitdubrovnik.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Otvorena nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka

Read Next

I kralj Rikard Lavljeg srca posjetio je Pirovac