Otvorena nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka

Gradska knjižnica Rijeka uselila je u moderne i funkcionalne prostore uređene u obnovljenoj T-zgradi bivše Tvornice Rikard Benčić u sadašnjem riječkom Art kvartu Benčić.

Simbolično kao grad koji teče građani Rijeke su od Središnjeg odjela Filodrammatice formirali ljudski lanac i od ruke do ruke prenosili posljednje knjige na novu lokaciju. U 14 sati posljednja knjiga “Kako čitati grad” Radmile Matejčić, iz Filodrammatice stigla je u novu zgradu knjižnice u kvartu Benčić i označila početak novog poglavlja jedne od najvažnijih kulturnih ustanova grada – riječke gradske knjižnice.

Nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka izgrađena je potpunom rekonstrukcijom  tzv. T-objekta, zgrade izgrađene u drugoj polovici 19. stoljeća koja je služila za potrebe ondašnje tvornice za preradu duhana i izradu cigareta, a potom i Tvornice motora Rikard Benčić te ima veliku arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture iz kraja 19. stoljeća. Unutar obnovljene ljušture stvara se koncept i sadržaj suvremene i dinamične knjižnice kao centra zajednice posvećenog kulturi čitanja, znanju i kreativnosti.

Gradska knjižnica Rijeka ovim građevinskim zahvatom po prvi puta u povijesti dobila je funkcionalni, suvremeni i sadržajni oblik središnje narodne knjižnice koja će u daljnjem procesu, radom na programima i uslugama, nastojati stvarati dodanu vrijednosti za Rijeku i Riječane i razvijati ulogu knjižnice i Art kvarta Benčić kao centra kulture čitanja, društvenosti, kreativnosti i kvalitetnog slobodnog vremena. Iskorak je ovo prostorne, funkcionalne, estetske, urbanističke, društvene i sadržajne prirode.

Nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka – knjige postaju dostupnije, prostori za učenje i rad veći, a uloga u području kreativnosti i razvoju zajednice snažnija.

Rekonstruirana zgrada ima suteren u kojem je smještena strojarnica, prizemlje i tri kata od kojih svaki  ima bruto površinu oko 1282 m2. Ukupna neto površina svih katova iznosi 4530 m2, a katovi su povezani stubištem i liftovima.

U knjižnici je implementiran složen automatizacijski sustav za vertikalni razvoz građe temeljen na RFID tehnologiji, odnosno radio-frekvencijskom sustavu koji omogućava lakše implementiranje čitavog niza digitalnih usluga u upravljanje s knjigama. Atraktivan sustav je vidljiv korisnicima koji mogu pratiti „putovanje“ knjige koja se vraća u knjižnicu što stvara poseban industrijski doživljaj. S vanjske strane ulaznog prostora, tzv. „nožice“ rekonstruiranog T-objekta, nalazi se knjigomat koji je spojen na automatizirani sustav distribucije knjiga i bit će na raspolaganju korisnicima 24 sata dnevno za uslugu vraćanja knjiga.

Uređaji za samostalno zaduživanje građe postoje na svim korisničkim etažama knjižnice, čime je, u kombinaciji s knjigomatom i automatizacijom povrata knjiga, proces posudbe i vraćanja knjiga postao brži i efikasniji.

Glavni ulaz u zgradu knjižnice je s prostora središnjeg dijela Art kvarta Benčić, a ulaz će biti moguć i sa sjeverne strane čime će taj veliki objekt, s potpunim dovršetkom radova uređenja okoliša, biti dostupan iz različitih kutova pješačkih komunikacija iz smjera Brajde, Potoka, Krešimirove ulice stvarajući novi osjećaj dostupnosti i vidljivosti.

U prizemlju zgrade nalazi se središnji korisnički pult, na kojem će se obavljati sve administrativne transakcije, a posjetitelji i korisnici mogu dobiti osnovne informacije o knjižnici te o čitavom  Art kvartu u kojem se knjižnica nalazi.

U knjižnici je implementiran složen automatizacijski sustav za vertikalni razvoz građe temeljen na RFID tehnologiji, odnosno radio-frekvencijskom sustavu koji omogućava lakše implementiranje čitavog niza digitalnih usluga u upravljanje s knjigama. Atraktivan sustav je vidljiv korisnicima koji mogu pratiti „putovanje“ knjige koja se vraća u knjižnicu što stvara poseban industrijski doživljaj. S vanjske strane ulaznog prostora, tzv. „nožice“ rekonstruiranog T-objekta, nalazi se knjigomat koji je spojen na automatizirani sustav distribucije knjiga i bit će na raspolaganju korisnicima 24 sata dnevno za uslugu vraćanja knjiga. Uređaji za samostalno zaduživanje građe postoje na svim korisničkim etažama knjižnice, čime je, u kombinaciji s knjigomatom i automatizacijom povrata knjiga, proces posudbe i vraćanja knjiga postao brži i efikasniji.

Cjelokupan prostor prizemlja oblikovan je oko koncepta stvaralačkog dnevnog boravka u kojem se s novim sadržajima nazvanima Rasadnik i Zvučnik stvara i kvalitetno provodi slobodno vrijeme.

Ujedno, upravo je u prizemlju i središnji prostor za susrete, razgovore, predavanja s književnicima, znanstvenicima, kreativcima koji će se odvijati na vizualno najvidljivijem mjestu u knjižnici, upravo s ciljem uključivanja što većeg broja građana u proces inspiriranja, učenja, razgovora i druženja kao i prostor čitaonice dnevnog tiska.

Jedna od većih novosti svakako je kreiranje koncepta Rasadnika, odjela za mlade koji se fizički nalazi u prizemlju s lijeve strane, sa sadržajima iz područja stvaralačke kulture kao što su strip kultura, 3D print i elektronika te je u sinergiji s programom American Cornera Rijeka. Na njega se nadovezuje Zvučnik, odjel glazbe, zvuka i videa s filmskom i “gaming” sobom, prostor za glazbeni editing, probe bendova i  LP sobu s ponudom longplay ploča koja je oblikovana kao slušaonica. Dodatno sve oplemenjuje čitaonica, mjesto s dnevnim tiskom i časopisima za sve generacije, a koja u prizemlju funkcionira kao razgovorno i dinamično mjesto razmjene ideja.

Odmah uz ulazni prostor smješten je i dio prostora za slijepe i slabovidne osobe kako bi pristup korisnicima bio čim jednostavniji. Sam odjel opremljen je potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom.

Na prvom katu nalazi se središnji dio ponude književnosti i sve knjige potpuno su dostupne korisnicima što je jedan od najvećih razvojnih iskoraka s obzirom na dosadašnja prostorna ograničenja. Organizacija knjiga temelji se na žanrovskoj podjeli, što je značajna novost kojom je fond potpuno postao okrenut čitateljima, njihovim navikama i potrebama. Ujedno, sve posudbe i povratke korisnici će moći obaviti samostalno.

Na drugom katu nalazi se odjel stručne knjige, znanosti i publicistike s adekvatnim “boksovima” za tihi rad čime će po prvi puta u knjižnici biti omogućen pravi tihi rad i učenje.

Vezano uz navedeno, od dosadašnjih 20-ak mjesta adekvatnih za rad, učenje i sjedenje u starim središnjim odjelima, u novoj zgradi taj broj raste do 100 mjesta. Time se knjižnica doista nastoji razvijati kao mjesto cjeloživotnog učenja.

Ukupno je na lokaciji 150.353 različitih oblika građe s perspektivom porasta s obzirom na nove uvjete od kojih ističemo 71.502 knjige književnosti, 53.782 stručne knjige, 5.575 svezaka periodike, 3.289 stripova čime je to najdostupnije mjesto u gradu za taj jedinstveni format.

Na trećem katu, u potkrovlju, nalaze se sve ključne službe Gradske knjižnice Rijeka (uprava, služba općih poslova, razvojna i matična služba, nabava i obrada, programi, koordinacija, marketing, infromatika…)  što će doprinijeti dodatnoj efikasnosti rada knjižnice. Ujedno tu se nalazi i prva računalna i multifunkcionalna učionica Gradske knjižnice Rijeka namijenjena za učenje, edukacije građana i stručne zajednice različitog oblika, a sve prema programu koji će biti usmjeren prema sofisticiranim i novim sadržajima.

Podsjetimo, Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka već od ožujka 2021. godine nalazi se u Dječjoj kući, a malim čitateljima na raspolaganju je 32.000 knjiga, slikovnica i stripova, prostor za manje radionice, čitaoničke aktivnosti i sastanke čitateljskih klubova. Kroz dvije i pol godine rada, započetog u najoštrije vrijeme pandemije, Dječja kuća pokazala se omiljenim riječkim mjestom za kreativni rad, učenje i provođenje slobodnog vremena djece i roditelja. Postojanje središnje zgrade Gradske knjižnice Rijeka dodatno će oplemeniti tu ulogu.

Novim infrastrukturnim trenutkom u kontekstu prostora i sadržaja Art kvarta Benčić, Gradska knjižnica Rijeka dobiva adekvatne mogućnosti za razvoj mnogobrojnih složenih festivalskih programskih koncepata za djecu, mlade i odrasle, do sada iskazanih kroz rad na Tjednu dobre dječje knjige, Mjesecu hrvatske knjige, Toboganu i Zimskoj priči iz Benčića. Gradska knjižnica Rijeka usmjerena je godinama i prema različitim inovativnim programskim praksama (inkubator 3D printanja, Književna rezidencija Kamov, Knjiga na nezgodnim mjestima, Otporna knjižnica…) ili pak međunarodnim projektima (Treća dob čitanja, Zelda, Actors of Urban Change, Tech.Library….) čija će realizacija i efikasnost u novom kontekstu s vremenom rasti i pružati bolje rezultata. Nova knjižnica ima adekvatne uvjete za održavanje radionica, susreta, druženja i razgovore čitateljskih klubova te brojne druge programe, provođenje kojih je, u dosadašnjoj praksi, zbog infrastrukturnih ograničenja, bilo vrlo otežano.

Vezano uz infrastrukturni proces, Gradska knjižnica Rijeka izradila je u suradnji s dizajnersko-copyrighterskim studiom Cipmann i potpuno novi vizualni identitet koji kvalitetnije odražava fizičko i konceptualno stanje nove knjižnice, a tjedan dana prije otvaranja knjižnice predstavljena je i nova mrežna stranica gkr.hr oblikovana kao intenzivno sadržajno odredište s portalima Rasadnik i Magazin namijenjenih dobrom vođenju kroz obilje ideja, znanja, priči.

Gradska knjižnica Rijeka je središnja narodna knjižnica grada Rijeke i matična knjižnica za narodne i školske knjižnice Primorsko-goranske županije.

Nova knjižnica je dio EU projekta rekonstrukcije i revitalizacije industrijskog kompleksa Rikard Benčić.

Rekonstrukcija T-objekta u novu zgradu Knjižnice je, uz rekonstrukciju Ciglene zgrade u Dječju kuću, dio projekta pod nazivom „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T objekt“ koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020.

Projekt rekonstrukcije i revitalizacije bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić jedan je od kulturnih prioriteta Grada Rijeke i jedan od najvećih projekata kulturne infrastrukture u Republici Hrvatskoj. U sklopu projekta, osim obnove T-objekta u koji je uselila Gradska knjižnica Rijeka, u bivšem industrijskom kompleksu obnovljena je i uređena Palača Šećera koja je postala sjedište Muzeja grada Rijeke, u bivši H-objekt uselio je Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, a tzv. Cigleni objekt danas je jedinstvena Dječja kuća. Provedbom projekta stvoren je Art kvart Benčić – kulturno žarište za Riječanke i Riječane kao i za sve građane urbane aglomeracije Rijeka.

Autor: rijeka.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Izložba Čarolija tekstila – Tradicijsko ruho iz fundusa Etnografskog muzeja: materijali, alati i tehnike izrade

Read Next

Izrada kolendi u Zavičajnoj kući Primorja, Slano