Srednjovjekovni božićni sajam u Koprivnici

Jeste li spremni za putovanje kroz vrijeme božićnom čarolijom Adventa? Početak je jedinstvenog božićnog sajma u Hrvatskoj kakav je bio nekad u svojim europskim počecima u srednjem vijeku, trećeg po redu Srednjovjekovnog božićnog sajma!

Svaki manji ili veći grad u Hrvatskoj trudi se u ovom posebnom dijelu godine svoje trgove uljepšati božićnim sajmovima, no samo u Koprivnici doživjet ćete drugačiju božićnu priču – onu drevnu i zaboravljenu, bez mnoštva svjetlucavih lampica, bez djeda mraza, bez plastike, bez orašara, ali sa orasima, lješnjacima, jabukama, svijećama, fenjerima, bakljama, pećima na drva, srednjovjekovnim obrtnicima i putujućim trgovcima kakve ne možete nigdje susresti, srednjovjekovnom kupkom i tavernama sa svjetski originalnim jelima i pićima poput Koprivničkog božićnog piva s koprivom i još mnogo toga.

Treće izdanje sajma, ove godine po prvi puta internacionalno, prerasti će u najposebniji božićni sajam u Hrvatskoj sa sveukupno više od 40 objekata ugostitelja, starih zanata, izlagača i obrtnika od kojih neki stižu iz Slovenije i Rumunjske.

U parku ispred gradskog muzeja, pa i u samim muzejskim odnosno dvorišnim prostorijama muzeja, posjetitelji će potpuno besplatno vikendima od 09. do 26. prosinca moći uživati u mnogobrojnim atrakcijama i bogatom programu.

PROGRAM SAJMA

Uz mnogobrojne atrakcije poput putujućih trgovaca, vatrenog showa kojeg spremaju koprivnički mušketiri i haramije, dvorskih luda, žonglera i lakrdijaša, srednjovjekovnu kupku, svjećara i krznara te alkemičara i rakijaša, sajam obiluje domaćim odnosno proizvodima podravskih obrtnika, a sve to uz nezaobilaznu gozbu prigodnih delicija i pečenja, slastica koje spremaju kuhari i pekari na sajmu. Važno je naglasiti ekološku dimenziju sajma gdje je plastika zabranjena, rasvjeta nekonvencionalna, odnosno primitivna poput baklji, svijeća, petroleja te proizvodi izlagača bazirani na prirodnim materijalima.

Tu je i službeno pivo sajma – Koprivničko božićno pivo koje će se ove godine kuhati na licu mjesta, baš kao i srednjovjekovni Hipokras te krampampule koje će pripremati rakijaši. Oni najistančanijeg okusa među nama, na kapljicu razgovora spustit će se u podrum Muzeja grada Koprivnice gdje će se moći kušati i kupiti vina najboljih podravskih vinara s buduće vinske ceste Podravine čije otvorenje je u pripremi.

Nijedna manifestacija ne može proći bez najmlađih sudionika pa tako neće ni Srednjovjekovni božićni sajam u Koprivnici jer su u pripremi brojne radionice za klince i klinceze, a i ponešto stariji moći će također naučiti nešto novo odnosno podsjetiti se na ono što su možda zaboravili.

Iskusite vrhunski doživljaj i jedinstvenu atmosferu u Hrvatskoj na lokaciji najstarijeg srednjovjekovnog trga u Koprivnici

Vidimo se na Srednjovjekovnom božićnom sajmu od 09. do 26. prosinca (uglavnom vikendima), koji oživljava najstariji koprivnički trg – srednjovjekovni (gdje je Koprivnica nastala), a ulaz će i ove godine biti potpuno besplatan za sve posjetitelje!

Autor: koprivnicatourism.com

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Nacionalni park Plitvička jezera ponudio je promotivne, zimske cijene ulaznica

Read Next

Božićnu čaroliju u Gackoj ukrasile su Zagrebačke pahuljice