Vukovarski vodotoranj – simbol humanosti, dobrote i ljubavi, hrvatskog zajedništva

Putovanje kroz vrijeme

60-ih Ključna građevina vukovarskog sustava vodoopskrbe

Od 1963.-1968. godine u istočnom dijelu grada, na ulazu u naselje Mitnica izgrađen je vukovarski vodotoranj. Građen je u predjelu koji se zove Najpar bašče, a tako se zove i ulica koja vodi prema njemu, po obitelji Najpar poznatoj po svojoj velikodušnosti, kao veliki dobročinitelji.

Već tada se svojom visinom od 50,33m i zapreminom od 2200m3, izdvajao od svih građevina takve vrste, no nitko tada nije ni slutio da mu je namijenjena povijesna uloga i da će se od građevine za vodoopskrbu prometnuti u junaka našega doba.

Nijemi svjedok
90-ih Simbol otpora i nepobjedivosti

…i onda je došla 1991. godina… Slika razrušenog grada obišla je svijet. Ničeg nema, ne čuju se ptice…Vukovar je zanijemio.

Samo je vukovarski Vodotoranj stajao i prkosio… neprijatelju, vremenu, logici. Gađan je s više od 900 projektila, zadobio 640 ratnih rana.

I ostao stajati…dostojanstven u svom bolu, usred tog ništavila…i čekao…

Nekad visok, vitak, jedinstven, a tada ranjen, samotan, tužan i sam… stajao je i nijemo vrištao.

Ponos Vukovara
Od 2000. Junak novog milenija

Nije bilo uzalud! Odjeknuo je taj nijemi krik možda više od svih glasnih zapomaganja i molbi. Čuo se u Hrvatskoj i šire.

Inicijativom grada Vukovara i Ureda gradonačelnika, 2016. godine pokrenuta je donatorska akcija Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva za konzervaciju i obnovu vodotornja. Tim činom pokrenuta je lavina dobrote nevjerojatnih razmjera, svi su željeli sudjelovati, dati svoj obol u vidanju rana ovog vukovarskog diva. Zato danas svi mogu doći i posjetiti taj simbol otpora i nepobjedivosti, a danas simbol hrvatskog zajedništva.

(6987+ donatora)

Ponos Hrvatske

2020 Simbol hrvatskog zajedništva

Ovdje, u tom simbolu humanosti, dobrote i ljubavi, izmjenjuju se različiti osjećaji, pred očima se nižu slike, u glavi odzvanjaju imena…

Hrvoje Džalto… Ivica Ivanika… imena zapisana, ne samo u povijest, nego i u srcima ljudi.

Imena su to dvojice hrabrih branitelja koji tada nisu bili ni svjesni veličine i značenja onoga što čine… a učinili su puno. Svaku noć su se izmjenjivali i na vrh Vodotornja postavljali novu, neoštećenu hrvatsku zastavu i tako svako jutro davali Vukovarcima novu nadu i dodatnu snagu. Prkosili su vremenu, strahu i hladnoći, vođeni ljubavlju, zato im mi ljubavlju vraćamo i čuvamo od zaborava. Nastanili su se među zvijezdama i ušli u legendu.

Vodotoranj danas – orijentir i putokaz – stoji uspravno i ponosito, unatoč ranama i svemu proživljenom i čuva sjećanja na slavnu prošlost i hrabre ljude… i vas, ljude velika srca.

Autor: Jasna Babić, turizamvukovar.hr

Fotografija: Miroslav Šlafhauzer

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

15. Noć kazališta

Read Next

Vodice spremno očekuju blagdansko ozračje